1. Avaleht
  2. Heategevus
  3. Doonorid ja Sõbrad
  4. NEMAD AITAVAD PÄÄSTA ELUSID I Kaja Kultuurikeskuses toimus doonoripäev
NEMAD AITAVAD PÄÄSTA ELUSID I Kaja Kultuurikeskuses toimus doonoripäev

NEMAD AITAVAD PÄÄSTA ELUSID I Kaja Kultuurikeskuses toimus doonoripäev

Täna toimus Kaja Kultuurikeskuses Põhja-Eesti Regionaalhaigla verekeskuse korraldatud doonoripäev.

Sel aastal kultuurikeskuses alguse saanud doonoripäevad on läinud tõusujoones. Kui märtsis oli külastajaid 17 ja verd sai loovutada 13 inimest, siis maikuus oli tulijaid 28 ja verd said anda 23 inimest. Esmaseid doonoreid oli märtsis 3 ja mais 8. Täna oli soovijaid 33, verd sai anda 26 inimest ja esmatulijaid oli 4.

Arstide sõnul on üks peamisi põhjuseid, miks tulija doonoriks ei sobi, madal hemoglobiini tase.

„Vaatamata sügisese koroonakriisi teadmatusele, leidsid paljud inimesed tee Kaja majja verd loovutama. Oleme nüüd, eriolukorra tingimustes karastunute ja kogemuse võrra rikkamatena, veelgi kindlamad seda sammu astuma – sest see võib päästa kellegi elu! Ka Mustamäe Linnaosa Valitsuse meeskond oli täna esindatud. Minul endal jäi paraku veri andmata, sest vererõhunäit oli liiga kõrge. Nii et see kingitus – päästa kellegi elu – jääb minul selles elus tegemata, millest on muidugi kahju,“ avaldas kurbust linnaosa vanem Lauri Laats.

Verekeskuse personal järgib kõiki tervishoiutöötajatele kehtestatud juhtnööre ja rakendab nakkushaiguse tõrje ja ennetamise meetmeid, et tagada turvalisus.

„Tahan tänada kõiki mustamäelasi, kes kohale tulid ja verd andsid. On väga oluline, et koroonaviirus ei vallutaks kogu meie elu ja kainet mõistust, ehk nagu ütlesid verekeskuse esindajad: et ei juhtuks nii, et üks kriis (koroona) põhjustab teise (doonorivere puudujäägi). Elu läheb edasi ja doonoriverel on endiselt hindamatu väärtus,“ rõhutas Laats.

Vere loovutajate ja esmatulijate arvu kasv näitab, et Kajas läbi viidavad doonoripäevad on olnud õige samm.

Head Uudised GoodNews