1. Avaleht
  2. Heategevus
  3. Doonorid ja Sõbrad
  4. NEMAD PÄÄSTAVAD ELUSID I Vaatamata koroonaviiruse levikule jätkub doonorivere kogumine
NEMAD PÄÄSTAVAD ELUSID I Vaatamata koroonaviiruse levikule jätkub doonorivere kogumine

NEMAD PÄÄSTAVAD ELUSID I Vaatamata koroonaviiruse levikule jätkub doonorivere kogumine

Verekeskuse poolt tagatakse doonorite ohutus ja ei pea kartma, et heategu tehes koroona endale külge saad,” julgustab verekeskuse ülemarst dr Gulara Khanirzayeva kõiki terveid inimesi verd loovutama.

Koroonaviiruse levik on meie ühiskonnas küll kriitiline probleem, aga samal ajal ärme unusta ka kõiki teisi patsiente. On väga palju inimesi, kes vajavad erinevate operatsioonide võõnnetuste tõttu vereülekannet. Peame selleks valmis olema, et iga hetk neid aidata,” sõnab Regionaalhaigla verekeskuse doonorluse osakonna juhataja, ülemarst dr Gulara Khanirzayeva.

Sestap peavad verekeskuses verevarud alati tagatud olema. Paraku ollakse tänases olukorras verevarudega kriitilise piiri lähedal. Dr Khanirzayeva tõdeb, et kevadise eriolukorra ajal langes doonorite arv märgatavalt. Praegugi näeb verekeskus hirmuga, et sama tendents võib korduda. Eks probleemi üheks põhjuseks on koroonanakatunute kõrge arv, mistõttu on suur hulk inimesi karantiinis ja ei saa verd annetama tulla. Kahjuks aga on neidki, kes pelgavad verekeskuse külastamist koroonaviiruse laialdase leviku pärast.

Doonoritele tagatakse ohutus

Loomulikult mõistame, et koroonaviiruse levik on praegu tõusvas trendis ja see on hirmutav. Verekeskusesse tulemist aga kartma ei pea, sest risk siin viirusega nakatuda on väga minimaalne,” julgustab verekeskuse ülemarst.

“Ärge kartke meie juurde tulla! Jälgime kõiki ohutusnõudeid, mis terviseamet on kehtestanud ja jälgime riikliku olukorda. Panustame omalt poolt nii palju, kui võimalik, et vereloovutusprotsess oleks annetajale ohutu.”

Verekeskus lubab tööle ainult töötajaid, kes on terved ega ole olnud lähikontaktis COVID-19 nakatunuga. Ka doonoriteks on vaid terved, riskivabad inimesed. Lisaks jälgitakse võimalusel distantsihoidmist ning tagatud on käte desinfitseerimis- ja pesemisvõimalused. Personal kannab kindlasti maske, doonoritele on see soovituslik – maski võid soovi korral küsida registratuurist. Doonorite hajutamiseks on verekeskus loonud broneeringusüsteemi. Loomulikult võetakse annetajaid ka elava järjekorra alusel vastu, kuid võimalusel võiks praegusel hetkel endale siiski verekeskuse kodulehel eelnevalt aja broneerida. Nii saab tagada, et korraga ei viibi verekeskuses liiga palju inimesi.

Tänases olukorras vajame kõikide veregruppide verd, et tagada piisavad varud. Seega ootame väga kõiki doonoreid verekeskusesse!”

Meelespea doonorile

  • Verekeskust külasta, kui oled terve, söönud, puhanud, hea enesetundega ja ilma nakkuse riskita.
  • Kui oled käinud reisil või oled olnud lähikokkupuutes koroonapositiivse inimesega, siis tuleb enne verekeskuse külastamist kaks nädalat enda tervist jälgida. Verd on lubatud loovutada juhul, kui doonoril ei ole 14 päeva jooksul haigustunnuseid ilmnenud.
  • Kui oled COVID-19 läbi põdenud ja terve, võid verd loovutada 14 päeva pärast negatiivset RNA testi või 28 päeva pärast sümptomite kadumist.
  • Kui pärast vereloovutamist ilmnevad haigustunnused, anna sellest koheselt verekeskusele telefoni või meili teel teada.
  • Küsimuste korral võta alati julgelt verekeskusega ühendust telefoni või meili teel.
  • Täpsemaid piiranguid ja soovitusi doonoritele vaata verekeskuse kodulehelt.
Head Uudised GoodNews