1. Avaleht
  2. Heategevus
  3. OTSIME SANGAREID I ÜLESKUTSE! Anna teada inimesest, kes on head tehes muutnud Eesti turvalisemaks
OTSIME SANGAREID I ÜLESKUTSE! Anna teada inimesest, kes on head tehes muutnud Eesti turvalisemaks

OTSIME SANGAREID I ÜLESKUTSE! Anna teada inimesest, kes on head tehes muutnud Eesti turvalisemaks

Täna algas tänukampaania „Otsime sangareid“, mille raames oodatakse kuni 26. jaanuarini lugusid vabatahtlikest päästjatest, abipolitseinikest või lihtsalt tublidest kodanikest, keda võiksime tänada ja tunnustada selle eest, et nad on oma tähelepanelikkuse või heateoga muutnud Eesti veelgi turvalisemaks.

Kolmandat aastat toimuva heategevusliku tänukampaania algataja ja eestvedaja on If Kindlustus. Koostöös Abipolitseinike Kogu ja vabatahtlikke päästjaid koondava Päästeliiduga ning Eesti inimeste abiga aidatakse esile tõsta neid, kelle julge tegu on viimase aasta jooksul päästnud kellegi elu, hoidnud ära õnnetuse, aidanud tabada õigusrikkuja või kes on muul moel andnud panuse, et muuta Eesti turvalisemaks.

„Oluline on tunnustada vabatahtlikke, kes panustavad oma vaba aega ja tahet selleks, et Eestis oleks veelgi turvalisem elada. Tänu neile saavad metsatulekahjud kiiremini kustutatud, inimesed rutem leitud ja ühiskond on tervikuna turvalisem. Tunnustada tuleb ka neid inimesi, kes pole end ühtegi sellisesse ühingusse kirja pannud, kuid kes on siiski teinud tänuväärse teo, näiteks päästnud kellegi elu või hoidnud ära mõne õnnetuse. Kui sa tead kedagi sellist, palun anna temast märku, et saaksime teda tänada,“ ütles If Kindlustuse juhatuse liige Artur Praun.

Eelmisel aastal esitati märkimiseks rekordiliselt suur hulk ehk 108 sangarlikku tegu. Tookord tõsteti esile neli sangarit:

„Aasta eestvedaja” tiitli sai Ervin Orgmets, Viru-Nigulast pärit noormees, kes igapäevatöö kõrvalt on aktiivne vabatahtlik mitmes turvalisusega seotud organisatsioonis. Lisaks aitas ta 2018. aasta augustis Käsmu rannas päästa 70-aastast meest, kellele sõitis ujumise ajal otsa kaater. 

„Aasta märkajaks” nimetati Dmitri Shalintsev, Elroni rongijuht, kes sõitis ülemöödunud aasta 7. augustil Tallinnast Pääskülla, kui märkas Rahumäe jaama reisijate ooteplatvormi lähistel raudteerööbastel kõndimas 2,5-aastast last. Dmitri peatas rongi ja selgitas välja, et poiss ei tea, kus ta vanemad on. Politseipatrulli abil toimetati laps vanemate juurde tagasi.

„Aasta eeskuju” tiitli sai Reet Kanger, Aegviidu kooli õpetaja ja kolme lapse ema, kes võitles 2018. aasta suvel Eesti suurima, 11 ööd ja päeva lõõmanud Vikipalu metsapõlenguga. Reet oli iga päev, kohati ka uneajast abiks tulekahju kustutamisel.

„Aasta elupäästjaks” valiti Janno Valdmann, Kehra jaamahoone pitsakohviku omanik, kes hakkas 2018. aasta 31. oktoobri õhtul koju minema, kui märkas põlema süttinud elumaja. Janno helistas kohe hädaabinumbril 112 ning sisenes põlevasse majja, aitas ema ja kaks last riidesse ja majast välja. Endise päästjana tegi Janno lisaks kõik selle nimel, et maja maha ei põleks.

 „Otsime sangarit“ tänukampaania tänavused patroonid on Ingeldrin Aug ja Sergei Metlev, kes osalevad päevatöö kõrvalt väga aktiivselt vabatahtlikus tegevuses.

Ingeldrin Aug on kohaliku omavalitsuse arendusjuht, kes on teinud 15 aastat koduvallas vabatahtlikku tööd – viimasel ajal peamiselt kohalikus merepääste seltsis. Vaba aja veedab ta lastega ning on aktiivne purjesportlane. „Meri on mu suur kirg, samuti pääste valdkond laiemalt,“ ütles Aug. N-ö maailmaparandaja ja ühiskondlikult aktiivne oli ta juba kooliajal. „Inimeste abistamine ja maailma veidigi turvalisemaks muutmine on minu elu loomulik osa,” lisas Aug.

Sergei Metlev töötab Eesti Mälu Instituudis, aga selle kõrvalt tegutseb ka Vabaühenduste Liidus. Vabal ajal aitab ta ühiskonda turvalisemaks muuta abipolitseinikuna. „Ma tean, et olen üks tuhandest abipolitseinikust, kelle panust hinnatakse kõrgelt nii politseis kui ka ühiskonnas laiemalt. Eestis on juurdunud arusaam, et ühiskonna teenimine vabatahtlikuna on meie tugevus, ja see annab veelgi tahet inimesi abipolitseinikuna abistada,” ütles Metlev.

Anna teada, kes on aidanud muuta Eesti turvalisemaks!

Tunnustamist väärivate inimeste leidmiseks ootab If Kindlustus kõigi Eesti inimeste abi. Kuni 26. jaanuarini saab aadressil www.if.ee/sangarid igaüks kirja panna tubli inimese, kes on aidanud meie kõigi turvatunnet kasvatada ja kes väärib selle eest tänu, tunnustust ja ka teistele eeskujuks seadmist.

31. jaanuaril Tallinnas toimuval tunnustusüritusel tänatakse kõiki tänukampaania käigus välja pakutud kandidaate. Komisjon valib välja kõige silmapaistvamad sangarid, kes saavad auhinnaks 1000 euro suuruse reisitšeki koos reisikindlustusega vabalt valitud sihtkohta ning aastase õnnetusjuhtumikindlustuse.

Head Uudised GoodNews