1. Avaleht
  2. Heategevus
  3. PÄÄSTETUD TOIT I Tartu Toidujagamine pakub koostöös Paranduskeldriga Kastani tänava festivali külastajatele päästetud toitu
PÄÄSTETUD TOIT I Tartu Toidujagamine pakub koostöös Paranduskeldriga Kastani tänava festivali külastajatele päästetud toitu

PÄÄSTETUD TOIT I Tartu Toidujagamine pakub koostöös Paranduskeldriga Kastani tänava festivali külastajatele päästetud toitu

11.–12. juunil kella 12-st kella 17-ni on võimalus maitsta päästetud toidust valmistatud täistaimseid roogasid „maksa, mis võimalik“ põhimõttel. Paranduskelder on Aparaaditehase Riia-Kastani tänava nurgal asuv avatud töökoda, kus korraldatakse parandamisele ja plastiku taaskasutamisele suunatud töötube, koolitusi ning pakutakse tegutsemiskeskkonda taaskasutusel põhinevatele mikroettevõtetele. 

Kastani tänava festivalil osalemine on Tartu Toidujagamise (TT) ja Paranduskeldri (PK) mitmes koostöö. 2020. aasta alguses korraldati keldri ruumides esimene päästetud toidust valmistatud rikkalik täistaimne tasuta õhtusöök. Üritus oli väga populaarne ja tõi kohale üle 50-ne inimese, kes said aimu Tartu Toidujagamise ja Paranduskeldri tegevusest. PK on tihti pakkunud oma ruume TT-le erinevate toiduga seotud ettekannete tegemiseks. 

„Maksa, mis võimalik“ tuleneb ingliskeelsest väljendist „pay what you can“. TT kasutab seda lähenemist, et pakkuda külastajale võimalust määrata ise toidule ja vabatahtlike tööle hind. Saadud tulu läheb toidupäästjate kütusekulu katmiseks ja toidujagamispunktide hooldamiseks. TT on mittekasumlik liikumine, mis tegutseb tänu vabatahtlikele ja kogukonna toetusele. 

Aparaaditehases asub üks viiest TT toidujagamispunktist, mis paikneb hoones asuva loomakliiniku sissepääsu juures Kastani tänaval. Festivali korraldav Aparaaditehas kutsus toitu päästva liikumise taaskord festivalil osalema, mis näitab hästi asutuse huvi toidu raiskamise vähendamise ja looduse vastu üldiselt.  

TT paneb oma telgi üles Aparaaditehase toidujagamispunkti juurde. Külastajatele pakutakse pop-up-kohvikus täistaimseid magusaid küpsetisi ja soolast pannirooga. Need valmivad vabatahtlike kodudes ja festivali ajal külastajate silme ees. Liikumise festivalil osalemise mõte on väärtustada päästetud, kuid täiesti söödavat täisväärtuslikku toitu. TT vabatahtlike käest on võimalik küsida infot toidu raiskamise kohta ja õppida kasulikke koduseid nippe toidu säästmiseks. 

  • Tartu Toidujagamine ootab alati oma ridadesse uusi aktiivseid vabatahtlikke ja tervitab uusi kontakte toitu ja loodust hindavate ettevõtetega, et koos päästa toitu prügikasti minekust.  
Head Uudised GoodNews