1. Avaleht
  2. Heategevus
  3. Punane Rist kogub annetusi kuulmispuudega lastele esmaabi õpetamiseks
Punane Rist kogub annetusi kuulmispuudega lastele esmaabi õpetamiseks

Punane Rist kogub annetusi kuulmispuudega lastele esmaabi õpetamiseks

Eesti Punane Rist alustab annetuste kogumist kolme erikooli õpetajate koolitamiseks, kes esmaabioskused kuulmispuudega lastele ja noortele viipekeeles edasi annavad. Samuti soetatakse nendele koolidele õppevahendid ja AED elustamisaparaadid.

„Õpetajaid on koolitatud võtmes, et nad oskaksid aidata, kui midagi juhtub. Nüüd on kavas Tallinna Heleni Kooli, Tartu Hiie Kooli ja Narva Paju Kooli õpetajatele teha 40-tunnised instruktorikoolitused ja neid juhendada, kuidas õpitut lastele edasi anda,“ kirjeldas Eesti Punase Risti koolitusjuht Gert Teder ja lisas, et õpe nendes koolides hakkab toimuma järjepidevalt.

Kuulmispuudega lastele esmaabi õpetamine ei erine sisult esmaabiõppest tavakoolides. „Küll aga tuleb arvestada, et kuulmispuudega lapseni jõuab kogu info silmade kaudu ja näiteks ajal kui ta kirjutab, õpetaja selgitusi jagada ei saa. Samuti vajavad selle erivajadusega lapsed rohkem visualiseerimist, näitmaterjali, piltide, videote, filmide kasutamist,“ selgitas Kuulmispuudega Laste Õpetajate Seltsi juhatuse liige Raili Loit.

Kampaania patroon on Eesti sõudelegend ja Riigkogu liige Jüri Jaanson, kes on ise vaegkuulja. „See ettevõtmine on ülioluline, sest viipekeelt valdavad õpetajad on kurtidele ja vaegkuuljatest lastele tihti ainus vahelüli väljast tulevale infole ja teadmistele. On oluline, et ka kuulmispuudega lapsed õpivad juba varakult ühiskonnas enda eest seisma ja toime tulema ning on vajadusel valmis andma esmaabi nii endale kui ka kaaslastele. See sisendab neisse ka eneseusku,“ sõnas Jaanson.

„Tegemist on olulise sammuga erivajadustega inimeste järjepideva koolitamise teel. Kui kuulmispuudega laste õpe on ette valmistatud, sooviksime alustada koostööd vaegnägijatega,“ rääkis Eesti Punase Risti president Harri Viik. „Kõikidel inimestel on õigus elupäästvateks oskusteks,“ lisas ta.

Õpetajate koolitamine, õppevahendite (sh elustamisnukud) ja AED elustamisaparaatide soetamine läheb maksma 14 tuhat eurot. Oma panuse saab igaüks anda Eesti Punase Risti kodulehekülje kaudu. Tartus saab annetada ka Lõunakeskuses, kus asub Eestis ainulaadne viipemakse-annetusaparaat. Viibates saab toetada kampaaniat, kuid ka Eesti Punase Risti tegevust laiemalt.

Head Uudised GoodNews