1. Avaleht
  2. Heategevus
  3. Lastefond
  4. R-Kioski heategevuskampaania toel saavad abi 3 raskelt haiget last
R-Kioski heategevuskampaania toel saavad abi 3 raskelt haiget last

R-Kioski heategevuskampaania toel saavad abi 3 raskelt haiget last

Eesti juubeliaasta raames viis R-Kiosk aasta algul läbi heategevuskampaania, et toetada toiduprobleeme lahendavaid algatusi. Kampaaniaga annetas R‑Kiosk erinevatele algatustele ühtekokku 15 000 eurot. Kõige suurem toetussumma, 5700 eurot, läks rahvahääletuse tulemusel Tartu Ülikooli Kliinikumi Lastefondile.

Eesti Vabariigi juubeliaasta puhul sai aasta esimeses pooles R-Kioski poodidest osta kohvi isamaaliselt sinimustvalge disainiga kohvitopsis. Iga juubelirüüs kohvitopsi müügilt annetas ettevõte 5 senti heategevuseks. Valikus oli kaheksa heategevuslikku ühingut ja ettevõtmist, mille seast said kõik soovijad välja valida oma lemmiku. Nelja enim toetust kogunud algatuse vahel jagunes topside müügilt kogutud 15 000 eurot vastavalt lõpphääletusel saadud häältele.

Enim hääli kogus Tartu Ülikooli Kliinikumi Lastefondi spetsiaalsete ravitoidusegude toetusprojekt. Lastefondi projekt on suunatud raskelt haigetele lastele, kelle kaal kasvab liiga aeglaselt või kes füsioloogilistel põhjustel tavatoitu süüa ei saa. R-Kiosk toetas fondi 5700 euroga, mille eest kaetakse terveks aastaks kolme lapse – Sandri, Matteuse ja Kelli – ravitoidusegude kulud.

Lastefondi projekt on suunatud raskelt haigetele lastele, kelle kaal kasvab liiga aeglaselt või kes füsioloogilistel põhjustel tavatoitu süüa ei saa.

Lastefondi strateegiajuht Küllike Saar nendib, et spetsiaalsete ravitoitude jaoks annetuste kogumine oli fondi eelmise aasta põhifookuses, kuid arvestades toetussumma mahtu ei kogunenud möödunud aastal annetusi piisavalt.

“Oleme tänulikud, et R-Kiosk leidis võimaluse olulisse toetusprojekti panustada,” avaldas Saar tänu ning lisas, et Lastefond jätkab ravitoidu kulude katmist seni, kuni saabub riiklik lahendus. “Meil on hea meel, et Eesti Haigekassa on probleemi märgatud ning selle temaatika üle toimuvad arutlused,” tõi ta välja, kuid nentis, et ravitoidule kuluvad summad, mida fond hetkel katab, on osade laste puhul väga kopsakad ja seetõttu on R-Kioski toetusest suur abi.

R-Kioski tegevjuhi Tiia Ilvese sõnul läksid annetusteks kogutud toetussummad väga õigete eesmärkide täitmiseks. „Meile valmistab suurt rõõmu, kui saame ühiselt toetada ideid, mille abil saavad regulaarselt tervislikult toituda ka need, kes seda ise endale mingil põhjusel lubada ei saa,“ ütles Ilves.

„Me loodame, et täisväärtuslik ja teadlik toitumine jõuab nende projektide toel rohkemate inimesteni.“ rääkis Ilves, kelle sõnul on mitmekülgne toitumine R-Kioskile väga südamelähedane teema. “Usume, et täis kõhuga inimene on rõõmsam ja parem ühiskonnaliige.”

“Me loodame, et täisväärtuslik ja teadlik toitumine jõuab nende projektide toel rohkemate inimesteni.“ – Tiia Ilves

Ravitoidusegude soetamist raskelt haigetele lastele, kes vajavad neid puuduliku kaaluiibe või füsioloogilise suutmatuse tõttu süüa tavatoitu, on Lastefond toetanud alates 2010. aastast. Ravitoit tagab neile lastele vajalikud toitained ning vitamiinid, et olla normaalses kehakaalus ning koguda jõudu haigusega toimetulekuks.

Toetusesaajate hulgas on nii lapsi, kes vajavad toitmist gastrostoomiga (kõhule tehtud avause kaudu makku suunatud väike sond) kui ka neid, kes vajavad kõrgekalorilist vedeltoitu suukaudseks manustamiseks. Peale selle toetab fond gastrostoomi kaudu toituvaid lapsi ravitoidusegu manustamiseks vajalike abivahendite (toitmissüsteemid, toidupumbad jms) soetamisel või rentimisel.

Head Uudised GoodNews