1. Avaleht
  2. Heategevus
  3. Tänu heade inimeste abile saavad ka sel hooajal liigesehaiged lapsed käia ravivesivõimlemas
Tänu heade inimeste abile saavad ka sel hooajal liigesehaiged lapsed käia ravivesivõimlemas

Tänu heade inimeste abile saavad ka sel hooajal liigesehaiged lapsed käia ravivesivõimlemas

Septembri algusest kuni maikuu lõpuni toimuvad Aura veekeskuses taas liigesehaigete laste ravivesivõimlemise tunnid, mida Tartu Ülikooli Kliinikumi Lastefond toetab sel hooajal kuni 6483 euroga.

Lastefond hüvitab tänu heade inimeste annetustele ravivesivõimlemise treeningute kulud Tartumaal elavatele lapseea liigesepõletikuga lastele ning noortele. Treeningud toimuvad kaks korda nädalas kahes vanusegrupis, avatud on rühm 3-10aastastele ning 11-18aastastele lastele. Septembris osales treeningutel 22 last. Omaosalustasu on peredele 8 eurot kuus. Treeninguid juhendab Tartu Ülikooli Kliinikumi Lastekliiniku füsioterapeut Ülle Utsal, kellele on toeks eelmisel hooajal tunde läbi viinud füsioterapeut Merlin Burov.

Nii Ülle Utsali kui ka Merlin Burovi sõnul aitab veekeskkonnas treenimine tugevdada nii keha kui ka vaimu ning leevendada ja lahendada haigusest tulenevaid terviseprobleeme.

Mõlemad füsioterapeudid toovad välja, et ravivesivõimlemise tulemusel väheneb liigestes valu, suureneb liigesliikuvus ning paraneb füüsiline võimekus. Nad lisavad, et liigeshaigetel lastel on tihtipeale füüsiline koormus piiratud: lapsed on kooli liikumistundidest sageli sportmängude ning hüpete suure osakaalu tõttu vabastatud ja seetõttu on vesiravi vahel ainus võimalik viis füüsiliselt aktiivne olla.

Ülle Utsal lisas, et vesi mõjub lastele igati kosutavalt. “Vees võimlemine ja ujumine aitab treenida nii hingamissüsteemi kui ka lihaskonda ning arendada üldist vastupidavust. Vesi mõjub stressi maandavalt. Sarnase diagnoosiga laste üheskoos käimine mõjub positiivselt ka laste vaimule, sest ei teki üksi oma haigusega olemise tunnet.”

Merlin Burov märkis, et valu vähenemine, liigesliikuvuse suurenemine ning aeroobse võimekuse paranemine mõjub positiivselt ka lapse elukvaliteedile ning õppe- ja vaba aja tegevustes osalemisele.

Projekt sai alguse 2006. aastal, kui Selver kogus kampaaniaga “Koos on kergem” annetusi lapseea liigesepõletikuga laste ravivesivõimlemise toetuseks. Treeneri puudumise tõttu tekkis teenuse osutamisse korraks paus 2016. aasta sügisel, kuid tunnid jätkusid 2017. aasta veebruaris. Seega toetab Lastefond treeningute toimumist juba 14. hooaega.

Liigesehaigete laste ravivesivõimlemist on võimalik toetada, tehes annetuse SA Tartu Ülikooli Kliinikumi Lastefondi annetuskontole ja lisades selgitusse “ravivesivõimlemine”:

Swedbank IBAN EE682200221015828742
SEB IBAN EE261010220014910011
Luminor IBAN EE791700017000285384
LHV IBAN EE527700771000610813
Coop IBAN EE824204278603586607

Liigesehaigel või vesiravi näidustusega lapsel on võimalik treegingutega liituda, võttes ühendust Tartu Ülikooli Kliinikumi taastusraviarstide või füsioterapeutidega. Treeningutel osalemise aluseks on arsti saatekiri. Lisainformatsiooni soovi korral palume kirjutada info@lastefond.ee

Head Uudised GoodNews