1. Avaleht
  2. Heategevus
  3. Üleskutse! Aitame üheskoos läbi Vähiliidu nõustamisteenuste luua paremat elukvaliteeti vähipatsientidele
Üleskutse! Aitame üheskoos läbi Vähiliidu nõustamisteenuste luua paremat elukvaliteeti vähipatsientidele

Üleskutse! Aitame üheskoos läbi Vähiliidu nõustamisteenuste luua paremat elukvaliteeti vähipatsientidele

vähiliitEestis on ligikaudu 40 000 vähihaiget, lisaks juba paranenud inimesed ja haigestunute pereliikmed. Vähiliidu ja Praxise 2013. aasta uuringu kohaselt vajaks üle 50% vähipatsientidest pärast diagnoosi saamist või tervenemise faasis psühhosotsiaalset nõustamist.

Vähiliit on alustanud nõustamiskeskuse loomisega, et pakkuda vähipatsientidele ja nende lähedastele süsteemset psühhosotsiaalset nõustamist. Nõustamiskeskuse eesmärgiks on patsiendi psüühilise ja moraalse tasakaalu saavutamine ning loodetakse abistada 1000 vähipatsienti aastas.

Eesmärk patsiendi psüühilise ja moraalse tasakaalu saavutamine

Nõustamise koordineerimise keskus asub Vähiliidus ja toimib koostöös erinevate eriala spetsialistidega ning kohalike vähipatsientide ühingutega üle Eesti. Nõustamiskeskuse loomise lähim eesmärk on patsiendi psüühilise ja moraalse tasakaalu saavutamine. Kaugem eesmärk on luua püsiv alus jätkuvale psühhosotsiaalsele nõustamise süsteemile vähiliidu juures. Nõustamistelt saab inimene teadmised, kuidas ennast või oma lähedast kõige paremal viisil aidata kohaneda selle raske haigusega, kuidas jääda võimalikult pikaks ajaks täisväärtuslikuks ühiskonna liikmeks ning kuidas saab patsient ise või tema lähedased kaasa aidata ravitulemuste efektiivsemaks muutmisele.

Patsiendid on tänulikud 

Patsiendid on väga tänulikud nõustamiste ja loengute eest, mis “Armastan aidata” annetajad on nende jaoks võimalikuks teinud. Tänu annetajatele on vähiliit saanud patsientideni viia mitmeid teemasid, mis on olulised raske haigusega kohanemisel, normaalse pere – ja tööelu jätkamisel.

Lõuna-Eestis käis möödunud aasta 25. oktoobril patsientidele hingerahu viimas psühholoog Harri Ints, kes peamiselt andis nõus, kuidas saavutada elu raskel perioodil vaimne tasakaal, hingerahu ja olla lihtsalt õnnelik.

Saaremaale lähetati 2. novembril NLP treener ja koolitaja Ave Eero, kes andis nõu teemal “Väärtuslik iseendaks olemine”. Käsitleti teemasid, kuidas olla endaga sõber, kuidas pingetega toime tulla, kuidas end häirivate mõtete ja emotsioonide konksu otsast lahti haakida.

Põhja-Eestis käivitati loovtöögrupi, kus grupiteraapia läbi loovtegevuste vältab 2016 oktoobrist 2017 aasta kevadeni. Gruppi juhendab loovterapeut Eve Usin. Ka sellelt grupilt on juba saadud positiivset tagasisidet.

Kuidas saame aidata? 

Annetustega saame kõik toetada nõustamiskeskuse tegevust. Vajalikust 10 000 eurost on 303 annetaja abiga kogutud 6860.70 eurot. Annetuse saab teha SIIN! Rohkem infot Eesti Vähiliidu tegevuse kohta leiab SIIT!

LOE LISAKS! RASKEST HAIGUSEST VABANEMISE LUGU! Rinnavähki põdenud Merike Värik: minu kohustus on sellel teemal rääkida

Merike Värik

Rasked haigused tabavad inimesi alati ootamatult ja esimene teadasaamine on igaühele šokk. Seetõttu on hea kuulda oma lugu kelleltki, kes on sellel raskel teel olnud ja sealt elusalt naasnud. Merike Värik põdes rinnavähki, väljus sellest võitlusest võitjana just sel määral, kuidas see võimalik on, ja ta jagab oma kogemust teistelegi – keegi meist ju ei tea, milliseid barjääre võib elu meie teele püstitada.

Monika Kuzmina Peatoimetaja