1. Avaleht
  2. Heategevus
  3. “Vahtra tantsud tähtedega” tõi osalejatele rõõmu
“Vahtra tantsud tähtedega” tõi osalejatele rõõmu

“Vahtra tantsud tähtedega” tõi osalejatele rõõmu

Vahtra tantsud 2014
Vahtra tantsud 2014

Seitse aastat tagasi sai Raplamaal alguse ilus üritus “Vahtra tantsud tähtedega”, mille algatajaks oli Rapla Hooldekeskuse tugikeskus “Vahtra”. Möödunud reedel tõi järjekordne võistlus tantsupõrandale 24 paari, et võtta mõõtu valsi ja rumba keerutamises. Paari moodustavad üks erivajadustega ja üks tuntud inimene.

“Eesmärgiks oli meie inimeste tantsuoskuste parandamine, nende suhtlemisjulguse ja -oskuste arendamine. Samas oli ka soov meie inimesi nii-öelda tavainimestele tutvustada, näidata, et ka nemad on õppimisvõimelised inimesed oma soovide, tunnete ja unistustega,” rääkis tugikeskuse “Vahtra” tegevusjuhendaja Hely Kuus. “Algselt me ei plaaninud midagi suurejoonelist ega kauakestvat. Mõtlesime lihtsalt ühe väikese ettevõtmise peale, mille käigus saaksime selgemaks paari tantsu sammud. Sellest on aga saanud igal aastal üks kord asetleidev suursündmus Vahtra tugikeskuse rahva ja nüüd ka külaliste jaoks, sel aastal juba seitsmendat korda.”

Tugikeskuse inimestele on tantsimist  õpetanud näiteks praegune Rapla maavanem Tiit Leier, Rapla vallavanemad Aare Heinvee, Alar Mutli ja hetkel ametisolev Ilvi Pere, Rapla valla sotsiaalnõunik Inna Tamm, erinevad Rapla vallavalitsuse liikmed, Rapla Hooldekeskuse juhataja ja sealsed töötajad, mitmed kohalikud ettevõtjad. Päris algusest on jäänud üks tantsupartner-õpetaja, Riho Pohla. Sel aastal oli võistluse tantsupartnerite seas väikeettevõtjaid, kultuuri- ja sotsiaaltöötajaid.

Igal aastal tuleb tantsupaaridel õppida kaks tantsu, üks standard- ja üks Ladina-Ameerika tantsudest. Sel aastal olid õpitavad tantsud Viini valss ja rumba. Tantsude õppimine algab septembris ja selle, kui sageli proovi tehakse, pani iga paar omavahel ise paika.

Žürii
Žürii

“Kuna kõik tantsupartnerid-õpetajad on väga hõivatud inimesed ja osalevad ürituses heast tahtest, siis ei ole meie poolset kindlat reglementi, kuidas ja millal peab proove tegema. Küll aga on kindel, et igal aastal oktoobri viimasel reedel kell 18.00 on õpitud tantsude esitamine Rapla Kultuurikeskuses,” jutustas Hely Kuus. “Kogu programmi on oodatud vaatama kõik inimesed, kes soovivad sellest osa saada. Meil on ka žürii, kes on läbi seitsme aasta põhikoosseisult sama ja kelle ülesandeks on teha tähelepanekuid iga paari arengu osas, seda just tugikeskuse klienti silmas pidades. Kaotajaid meil ei ole.”

Žürii teeb valiku, milline kahest tantsust paaril paremini välja tuleb ja seda treenib tantsupaar veel ühe nädala jooksul ning novembri esimesel reedel on kavas teine tantsu-show, kus iga paar esitab selle ühe tantsu. Žürii jagab siis ka hindeid 10 palli süsteemis. Kõik osalejad saavad autasustatud, kuid kummagi tantsu eest kõige enam punkte saanud paarid saavad lisaks ka väikesed karikad.

“Sel aastal osales meie üritusel 24 paari, neist 4 olid Viljandi Singelist ja 2 Vana-Vigala Tehnika- ja Teeninduskoolist. Kui Viljandi paarid osalesid esimest korda, siis Vana-Vigala inimesed on meil juba mitmendat korda. Meie emotsioonid on alati väga rikkalikud ja annavad Vahtra inimestele jutuainet ning inspiratsiooni kogu järgneva perioodi jooksul … kuni järgmiste tantsudeni!” on korraldaja rahul. Kogu üritust filmis Aare Hindremäe, kes paneb saadud materjalist kokku 2 DVDd.

“Möödunud aastal käisime Linda Luhsega Raplas “luurel” ja tänavu otsustasime ka kaasa teha. Inimeste valikuga ei olnud probleemi. Ka tähtede valikuga mitte – kellele ettepaneku tegin, kohe olid nõus. Inimestele väga meeldis. Juba mõtleme kes järgmine aasta võistlema läheb, eks me peame jälle valikut tegema,“ rääkis mittetulundusühistu Viljandimaa Singel tegevjuht Itta Arak.

Paarid moodustusid järgmiselt: Ester Lukkanen ja Viljandi linnavolikogu esimees Randel Länts, Helina Sarap ja Pilistvere koguduse kirikhärra Ritshard Pruun, Kalev Reinert ja Võhma linnapea Anneli Siimussaar, Kalev Saks ja Viljandi valla sotsiaaltöö peaspetsialist Kristi Liivson. Tantsuõpetaja on Paul Bobkov.

“Mina ei olnud juba ammu saanud sellist emotsionaalset laksu, kui sain seal võistlusel. Kogu õhkkond oli südamlik ja  toetav, õhtu on täis sära ja glamuuri.  See on nii väärt üritus ja korraldajad väärivad igati tunnustamist,” arvas Võhma linnapea Anneli Siimussaar.

Tugikeskus “Vahtra” on Rapla Hooldekeskuse alluvuses tegutsev igapäevaelu toetavat teenust pakkuv tugikeskus. Keskuses on hetkel teenusel 18 psüühilise erivajadusega inimest.

Jüri Kukk

 

Head Uudised GoodNews