1. Avaleht
  2. Heategevus
  3. Võrtsjärve rahvas tahab omal jõul turvalisust juurde luua
Võrtsjärve rahvas tahab omal jõul turvalisust juurde luua

Võrtsjärve rahvas tahab omal jõul turvalisust juurde luua

Foto: Kristjan Lust
Foto: Kristjan Lust

Oktoobri lõpuni kestab heategevuslik annetuskampaania, mille abil Võrtsjärve piirkonna arendajad tahavad koguda raha Jõesuusse automaatilmajaama paigaldamiseks ja sealse paatide vettelaskmiseks mõeldud slipi korrastamiseks.

Võrtsjärve Sihtasutuse juhataja Kärt Leppik selgitas, et ilmajaama annetuskampaania sai alguse surfarite initsiatiivist. Nimelt eelmise aasta novembris, kui veetase Võrtsjärves oli väga madal, otsustas sihtasutuse nõukogu puhastada roost rannaala külastuskeskuse taga umbes 1,5 hektari ulatuses. Selle tulemusena tekkis rand, mis sel suvel leidis aktiivset kasutust nii suplejate kui surfarite poolt.

“Lõuna Surfarite üks liige, Sven Mägi, tegi ettepaneku automaatilmajaama paigaldamiseks, aga kuna meil selleks eelarves vahendeid ei ole, siis otsustasime annetuskampaania kasuks. Kokku läheb automaatilmajaam maksma 780 eurot ja kuu ajaga oleme saanud annetustena juba 475 eurot,” rääkis Kärt Leppik.

Foto: Kristjan Lust
Foto: Kristjan Lust

Automaatilmajaama paigaldab osaühing Beta Group, kes on lahkelt nõus ettevõtmist veidi ka omalt poolt rahaliselt toetama. “Kogume aktiivselt annetusi veel oktoobri lõpuni ja ilmajaam saab üles kindlasti juba oktoobrikuu jooksul. Tean, et mitmed toetajad ongi surfarid, kuid on ka piirkonnas elavaid inimesi, sealhulgas turismiettevõtjaid ja harrastuskalureid, kes on oma panuse andnud,” lisas juhataja.

270-ruutkilomeetri suurune Võrtsjärv on üsna muutliku ilmastikuga, samas aga tegutsevad veekogul aktiivselt kalurid, veesportlased ja puhkajad, mistõttu pidev ilmateave on hädavajalik.

Teine annetuskampaania on mõeldud slipi korrastamiseks. Praegune slipp on paigaldatud Jõesuusse 5 aastat tagasi, kuid hetkel on muutunud kasutuskõlbmatuks ja isegi ohtlikuks. Selle kalle on liiga järsk ning betoonplaat on paigaldatud vale nurga all. Kasutajaid on sellel väga palju, enamus harrastuskalurid, kes lähevad Emajõele või Võrtsjärvele. Jõesuus on väga mugav parkida ja on hea juurdepääs Tartu-Viljandi maanteelt.

“Eelmise aasta oktoobris oli päevi, kus meie puhkeala oli otsast lõpuni kalastajate autosid täis ning päeva jooksul lasti vette ja võeti välja ikka kümneid paate. Kindlasti oleks kasutus veelgi suurem, kui slipp õnnestuks korrastada,” arvas Kärt Leppik.

Foto: Kristjan Lust
Foto: Kristjan Lust

Korrastamine tähendab, et muudetakse betoonplaadi vettemineku nurka, vajadusel pikendatakse betoonosa ning muudetakse kallet tunduvalt laugemaks. Töid teostab OÜ Maaekspert.

“Täpne tööde maksumus selgub peale tegemist, sest päris palju on muutujaid selles ettevõtmises. Slipi korrastamiseks oleme saanud annetusi juba veidi üle 700 euro. Praegu on annetajateks suures osas harrastuskalurid, aga samamoodi on ka neid, kellele lihtsalt meie tegemised korda lähevad ja soovitakse abiks olla,” selgitas Võrtsjärve sihtasutuse juhataja. Slipi korrastamine on samuti oktoobris plaanis.

Annetajad leiavad täpsema info Võrtsjärve sihtasutuse kodulehelt www.vortsjarv.ee või nende Facebook´i kontolt. Annetajate vahel läheb loosi üks tasuta paadikoht 2015. aastaks ja muidki toredaid võite.

Jüri Kukk

Head Uudised GoodNews