1. Avaleht
  2. Heategu
  3. Aita lasteküla peredele väikebusse osta!
Aita lasteküla peredele väikebusse osta!

Aita lasteküla peredele väikebusse osta!

SOS Lasteküla palub abi, et välja vahetada lastekülades ligi 10 aastat kasutusel olnud väikebussid, milleta ei kujuta lasteküla pered oma igapäevaelu ette.

SOS Lastekülas jookseb ringi 175 väikest väga hoitud ja suure armastusega hellitatud last. Sügavale südamesse on aga neil kõigil olnud ära peidetud üks hingemattev valu – “mind ei ole kellelegi vaja”. Lastekülla jõuavad just need lapsed, keda mitte keegi pole tahtnud – ei oma ema ega isa, ükski sugulane ega need kümned pered, kes otsivad lapsendamiseks last. Nad on olemas, aga ometi üksinda jäetud.

SOS-emad on suutnud neile lastele tagasi anda imetillukese osa tõelisest lapsepõlvest ning ladunud uuesti üles väikeste katkiste hingede enesekindluse vundamendi. Aga päris kõike ei suuda ka emad.

Liiga suureks kujunenud remondiarved, kütusekulu ning sõidukite amortisatsioon on peamised põhjused, miks külad oma senised sõiduvahendid uuemate vastu peavad vahetama. Lastekülad asuvad keskustest eemal ning sõiduvahendita ei pääseks pered küla lähiümbrusest kaugemale.

Ühe sõiduki hind on 28 424 eurot, nelja sõiduki hind kokku 113 696 eurot. Ükski annetus ei ole liiga väike.

Indrek Juss, Keila lasteküla: „Buss on meie lastekülas hädavajalik just seetõttu, et kogu pere ära mahuks. Keskmine lasteküla pere koosneb viiest lapsest ja perevanemast. Kui on soov ka pereabiline või sotsiaaltöötaja kaasa võtta, siis klassikalisse pereautosse me kuidagi ära ei mahu. Pered kasutavad bussi kõikvõimalikeks sõitudeks: kooli, lasteaeda, arsti juurde, matkale, trenni, võistlustele, kinno, teatrisse ja mujale. Meie lasteküla buss sõidab keskmiselt 30 000 kilomeetrit aastas.“

„Juuru lastekülas kasutatakse bussi tihti just teraapiates ja eriarstide juures käimiseks. Trennidesse, mis asuvad kaugemal, komplekteeritakse erinevatest majadest lapsi kokku, et kasutus oleks maksimaalne. Vahel on vaja transportida katkine tehnika jäätmejaama või jalgratas remonti. Meie lasteküla lapsi truult teeninud bussi läbisõit on 50 000 kilomeetrit aastas,“ sõnab Brita Kiik.

„Virumaal on buss väga aktiivses kasutuses, põhiliselt sõidame sellega eriarstidele Tartusse ja Tallinnasse, pered kasutavad bussi ühisteks väljasõitudeks ja veel paljuks muuks. Kuna Kohtla-Järve asub siiski äärealal, kus erinevaid sündmuseid ülemäära palju ei ole, on buss meie peredele väga oluline abimees just laste silmaringi arendamisel. Meie Kohtla-Järve lasteküla bussi läbisõit on 215 000 kilomeetrit,“ ütleb Kadri-Ann Mänd Narva-Jõesuu ja Kohtla-Järve lasteküla ning puuetega laste majast.

Aidata saab SIIN!

Head Uudised GoodNews