1. Avaleht
  2. Heategevus
  3. Doonorid ja Sõbrad
  4. AITA PÄÄSTA ELUSID I Kultuurikeskuses Lindakivi toimub doonoripäev
AITA PÄÄSTA ELUSID I Kultuurikeskuses Lindakivi toimub doonoripäev

AITA PÄÄSTA ELUSID I Kultuurikeskuses Lindakivi toimub doonoripäev

Regionaalhaigla verekeskus ootab terveid ja ilma haigussümptomiteta pealinlasi doonoripäevale, mis toimub Kultuurikeskuses Lindakivi tuleval kolmapäeval, 27. jaanuaril, kell 13.30-17.30 . Eriti oodatud on just negatiivsete veregruppidega doonorid.

Regionaalhaigla verekeskuse juhataja Ave Lellepi sõnul on praegusel piirangute ajal iga doonori panus äärmiselt oluline. „Patsientide elud haiglates üle Eesti sõltuvad just doonorite panusest – doonorverd vajavad nii vähihaiged, sünnitajad ja imikud kui ka raskete operatsioonide patsiendid, aga ka aneemia, verejooksu, raske trauma ja mitmete teiste haiguste põdejad,“ selgitas Ave Lellep.

Patsientide elud haiglates üle Eesti sõltuvad just doonorite panusest!

„Pandeemia ei ole põhjus vere loovutamise lõpetamiseks ja doonoriks olemiseks. Just sel raskel ajal vajab verekeskus kõigi rühmade verevarude pidevat täiendamist. Jaanuaris ootame Kultuurikeskusse Lindakivi taas kõiki tugevaid ja terveid Lasnamäe elanikke verd loovutama neile, kes seda eluliselt vajavad. Kogu protseduur ei kesta rohkem kui 15 minutit, see ei ole valus ega ole sugugi hirmutav,“ ütles Lasnamäe linnaosa vanem Vladimir Svet.

Pandeemia ei ole põhjus vere loovutamise lõpetamiseks ja doonoriks olemiseks. Just sel raskel ajal vajab verekeskus kõigi rühmade verevarude pidevat täiendamist.

Verekeskus tuletab inimestele meelde, et koroonaviiruse tõttu on veredoonoritele seatud teatud piirangud. Esmaseks nõudeks on see, et doonor ei tohi olla COVID positiivsega kokku puutunud. Kui inimene on käinud reisil või olnud lähikontaktis koroonapositiivse inimesega, tuleb enne verekeskuse külastamist kaks nädalat oma tervist jälgida. Verd on lubatud loovutada juhul, kui doonoril ei ole 14 päeva jooksul haigustunnuseid ilmnenud. Samuti,  kui inimene on Covid-19 läbi põdenud ja terve, võib verd loovutada 14 päeva pärast negatiivset RNA testi või 28 päeva pärast sümptomite kadumist. Juhul, kui pärast vereloovutamist ilmnevad haigustunnused, tuleb anda sellest koheselt verekeskusele teada kas telefoni või e-posti teel.

Doonoriks saab tulla täisealine kuni 60-aastane terve, puhanud ja söönud inimene, kelle kehakaal on üle 50 kg ning kes omab Eesti Vabariigi kodakondsust või on elanud Eestis elamisloa alusel vähemalt kolm viimast kuud. Vereloovutusele oodatakse ainult terveid doonoreid, kellel puuduvad igasugused haigustunnused. Soovitame vereloovutamise edasi lükata neil, kes tunnevad ennast ebakindlalt või kahtlevad oma tervises

Oodatakse väga kõik seniseid ja uusi Lasnamäe doonoreid vereloovutusele, mis toimub kolmapäeval, 27. jaanuaril kell 13.30-17.30 Kultuurikeskuses Lindakivi (J. Koorti 22). Kõikidel doonoritel palutakse eelnevalt aeg broneerida verekeskuse kodulehel www.verekeskus.ee.

Monika Kuzmina Peatoimetaja