1. Avaleht
  2. Aitäh elule
  3. “Aitäh elule!” täna õhtul! Artjom Savitski, Alen Veziko ja Getter Jaani käisid Autistika Keskuses
“Aitäh elule!” täna õhtul! Artjom Savitski, Alen Veziko ja Getter Jaani käisid Autistika Keskuses

“Aitäh elule!” täna õhtul! Artjom Savitski, Alen Veziko ja Getter Jaani käisid Autistika Keskuses

Foto: Joanna Müür
Foto: Joanna Müür

Tallinna Televisioon toob kolmapäeval, 25. jaanuaril ekraanile neljanda heategevusliku saate “Aitäh elule!”, mis keskendub autismispektri häirega ja sellega kaasneva vaimupuudega inimeste murede kajastamisele ning Autistika Keskuse abistamisele. Seekord on saatejuht Anna Leppiku vestluskaaslasteks Autistika Keskuse asutaja Sirje Norden ja Käo Tegevuskeskuse tegevusterapeut Jaanika Savolainen, jutuks aga on teraapiad, mis muudavad autistide elukvaliteeti paremaks. Saade viib vaatajad koos tuntud muusikutega külaskäigule Autistika Keskusesse ning tutvutakse ka Hollandi kogemustega autistide abistamisel.

Autistide teraapias võib kasuks tulla iga valdkond, olgu see siis muusika või sportlik tegevus, kuid probleemiks on see, et need inimesed ise sellest ei räägi. Oluline on ka toitumine ning toitumisterapeut Annely Sootsil on jutustada lugu ühest inimesest, kes tuli dieetide abiga sügavast autismist välja ja suudab nüüd peaaegu ise hakkama saada. Kogu toitumisega seonduv, dieedi pidamine ja teatud toitude talumatuse jälgimine on taas teema, mis vajab hea väljaõppega spetsialistide abi. Sirje Norden ütleb, et Autistika keskuse võimalused on selles osas veel piiratud.

Foto: Joanna Müür
Foto: Joanna Müür

Projekti eesmärgiks on koguda annetuste kaudu raha, et saata Autistika keskuse inimesed Hollandisse õppima, sest sealsetel spetsialistidel on autismispektri häirega inimeste abistamisel enam kui 30-aastane kogemus. Nende tehtust annab ülevaate saates näidatav klipp. Saate lõpetuseks aga näeb tuntud muusikute Artjom Savitski, Alen Veziko ja Getter Jaani külaskäiku Autistika Keskusesse, kus Sirje Norden andis neile aimu autisti maailmast, milles on oluline roll selguse saamisel. Mõistagi toob see külaskäik kaasa ka laulu, klaverimängu, tunnustust autistidega tehtavale tööle ja muusikute siiraid mõttevahetusi.

Foto: Joanna Müür
Foto: Joanna Müür

Neljas saade “Aitäh elule!” on Tallinna Televisoonis 25. jaanuaril kell 21.20, edaspidi on tulemas veel muusikaline erisaade ja lõpuks ka projekti kokku võttev saade. Autistika Keskusele saab annetada 5 eurot, helistades numbril 900 1011.

Head Uudised GoodNews