1. Avaleht
  2. Aitäh elule
  3. Vaata saate kordust! “Aitäh elule!” tõi autistidele ja Autistika Keskusele mõistmist ja tähelepanu juurde
Vaata saate kordust! “Aitäh elule!” tõi autistidele ja Autistika Keskusele mõistmist ja tähelepanu juurde

Vaata saate kordust! “Aitäh elule!” tõi autistidele ja Autistika Keskusele mõistmist ja tähelepanu juurde

Sirje Norden3
Autistika Keskuse asutaja ja eestvedaja Sirje Norden

Tallinna Televisiooni saade “Aitäh elule!” võttis 1. mail toimunud kuuendas saates kokku autismispektri häirega inimeste ja Autistika Keskuse muresid kajastanud hooaja. Keskuse asutaja ja eestvedaja Sirje Norden nentis, et nende asutus on ainus Eestis, mis on mõeldud täiskasvanuks saanud noortele autistidele, kes oma raskestimõistetava käitumise tõttu lapsepõlvest tavapärasesse ühiskonda edasi minna ei saa. Autistika Keskuses tegeletakse nendega ja Sirje Norden on uhke, et nemad pole kunagi pidanud välja kutsuma ei kiirabi politsei, ja mis veelgi olulisem, nad pole isegi vanematele pidanud ütlema, et ei saa nende autistlike lastega hakkama. Seejuures on peamine abi mitmesuguses vormis tulnud Tallinna linnalt ja vabatahtlikelt annetajatelt.

Saate produtsent Katrin Hinrikus ja toimetaja Gertrud Rei andsid Autistika keskusele üle tšeki 4808,14 eurole, mille eest saavad keskused töötajad augustis sõita Hollandisse, saamaks kogemusi üle 30 aasta sellist tööd teinud kolleegidelt.

Aitäh elule
Anna Leppik, Katrin Hinrikus ja Gertrud Rei

Sirje Nordeni edastatud head uudised annavad teada, et tänavu 1. jaanuarist saab see sihtgrupp riikliku rahastuse, tänu millele on keskus saanud tööle võtta kaks uut töötajat ja peagi saab teenusele võtta saates tutvustatud Oliveri, kelle ema peab pidevalt tööl olema, noormehe eest aga hoolitsevad tema eakad vanavanemad. Mõistagi on tänu saatele saanud enam tähelepanu ja mõistmist nii Autistika Keskus kui ka autistid ise ning tähtis roll selles on ka muusikutel Alen Vezikol, Artjom Savitskil, Tanel Padaril ja Getter Jaanil, kes täitsid sarja muusikalise sisuga, aidates ka autismispektri häirega noored pildile tuua.

Anna Leppik
“Aitäh elule!” saatejuht Anna Leppik

Saade rääkis autistide muredest läbi Mardi, Martini, Karli, Riina, Oti, Oliveri ja veel mitme noore loo ning nende vanemate jutustuse. Murekohana toodi esile ka Valkla Kodu probleemid, kus hetkel viibivad 11 sinna kohtumäärusega saadetud autisti.

Need inimesed vajaksid endise direktori Indrek Lindsalu sõnul asjatundlike töötajate abi ja personaalset lähenemist, kuid paraku ei luba riigi vähene rahastus selliseid töötajaid ametisse võtta, ja mis veelgi murettekitavam, Eestis neid ei koolitatagi. Kõige hoolimata on nüüdseks paljude annetajate toel leitud raha Autistika keskuse inimeste Hollandi-sõiduks, mis annab keskusele lootust laienemiseks ja veelgi rohkemate inimeste teenusele võtmiseks. Saade “Aitäh elule!” aga tõi autistide mured kogu ühiskonna ette, mis annab lootust, et nende igapäevane turvaline hakkamasaamine muutub üha endastmõistetavamaks. Autism on ülemaailmne probleem, sest iga 50. laps sünnib autismispektri häirega, 75% protsendil kõigist juhtumitest kaasneb sellega ka vaimne puue.

Jüri Kukk Ajakirjanik