1. Avaleht
  2. Aitäh elule
  3. Telesaade “Aitäh elule” kogus heade inimeste abiga Autistika keskusele ligi 5000 eurot
Telesaade “Aitäh elule” kogus heade inimeste abiga Autistika keskusele ligi 5000 eurot

Telesaade “Aitäh elule” kogus heade inimeste abiga Autistika keskusele ligi 5000 eurot

Aitäh elule-1Tallinna Televisiooni heategevusliku telesaate “Aitäh elule” esimene hooaeg on jõudnud lõpusirgele. Sellel hooajal panid saate tegijad õla alla Autistika Keskusele, elades kaasa nende muredele ja rõõmudele. Viimane, kokkuvõtlik saade on Tallinna Televisiooni eetris kevadpühal, 1. mail kell 20.45 ja see võtab kokku läbi saate räägitu.

Saate produtsent Katrin Hinrikus selgitab, et projekti eesmärgiks oli koguda annetusi Autistika Keskusele, saatmaks nende inimesi koolitusele Hollandisse ja aitamaks neil seeläbi laieneda. Toimetaja Gertrud Rei aga kinnitab, et kuigi saatemeeskonna ja autismihäirega noorte kommunikatsioonitase on erinev, suutsid nad ühise keele leida.

Aitäh elule-2

Keskuse looja Sirje Nordeni sõnul on nende asutus ainus Eestis, mis võtab oma teenusele täiskasvanud noored autistid, kes väljaspool oma raskestimõistetava käitumise tõttu hakkama ei saa. Keskuses saadakse neist aru ja aidatakse ning Sirje Norden ütleb uhkusega, et nad pole kordagi helistanud vanematele, et ei saa hoolealustega hakkama, ega ole kutsunud kiirabi või politseid — vanemad võivad kindlad olla, et nende lapsed on turvalises kohas. On olemas ka Valkla Kodu, kus on praegu 11 autisti, kuid riik toetab seda nii vähesel määral, et kvaliteetse teenuse osutamiseks töötajaid palgata ei saa, pealegi neid Eestis ka ei koolitata. Autistika Keskus on hakkama saanud tänu Tallinna linnale ja vabatahtlikele annetajatele.

Aitäh elule-5

Sirje Norden ütleb uhkusega, et nad pole kordagi helistanud vanematele, et ei saa hoolealustega hakkama, ega ole kutsunud kiirabi või politseid — vanemad võivad kindlad olla, et nende lapsed on turvalises kohas.

Viimases saates “Aitäh elule” antakse Autistika Keskusele üle ka annetustšekk 4808,14 eurole. Sirje Norden on tänulik võimaluse ees tuua avalikkuse ette autistlike noorte ja nende perede lood, tänu millele on keskus saanud mõistmist ja tähelepanu. Heaks uudiseks on ka sellest aastast sihtgrupile eraldatud riiklik rahastus, mis lubab Autistika Keskusel tööle võtta kaks uut töötajat.

Aitäh elule-3

Heaks uudiseks on ka sellest aastast sihtgrupile eraldatud riiklik rahastus, mis lubab Autistika Keskusel tööle võtta kaks uut töötajat.

Teine rõõmusõnum on ka see, et vanaisa poolt hooldatav Oliver, kelle ema peab tööl käima, saab keskusesse koha. Töötajad aga suunduvad augusti lõpus Hollandisse, et õppida sealsete spetsialistide aastakümnete pikkusest kogemusest. Saatetiim tänab kõiki kaasaaitajaid, sealhulgas muusikuid Alen Vezikot, Artjom Savitskit, Getter Jaanit ja Tanel Padarit, kes heategevuslikus projektis muusikaliselt kaasa lõid.

Aitäh elule-4

Viimases saates “Aitäh elule” antakse Autistika Keskusele üle ka annetustšekk 4808,14 eurole.

VAATA VIDEOT!

Head Uudised GoodNews