1. Avaleht
  2. Heategevus
  3. HEA TEGU! Lauri Liiv annetas näosaate võidusumma projektile „Kiusamisvaba Kool“
HEA TEGU! Lauri Liiv annetas näosaate võidusumma projektile „Kiusamisvaba Kool“

HEA TEGU! Lauri Liiv annetas näosaate võidusumma projektile „Kiusamisvaba Kool“

Võitja Lauri Liiv, kes esitas Edgar Savisaare laulu „Kaunis maa"
Võitja Lauri Liiv, kes esitas Edgar Savisaare laulu „Kaunis maa”

Kolmanda hooaja esimese “Su nägu kõlab tuttavalt” võitja Lauri Liiv, kes esitas Edgar Savisaare laulu „Kaunis maa“, annetas oma võidusumma algatusele Kiusamisvaba Kool!

Kiusamisvaba Kool (KiVa) on algatus, mille eesmärk on muuta Eesti koolid kiusamisvabaks. KiVa on teaduspõhine kiusamisvastane programm, mis on loodud Turu Ülikoolis Soome haridus- ja kultuuriministeeriumi toetusel. KiVa tõhusus on tõestatud suuremahulise juhuvalimit ja kontrollgruppi sisaldanud uuringuga. Soomes on KiVa nõutud programm: 90% kõikidest üldhariduskoolidest on registreerunud KiVa programmi rakendavateks koolideks.

KiVa programm sisaldab nii universaalseid kui juhtumipõhiseid tegevusi kiusamise ennetamiseks ja märgatud juhtumite lahendamiseks.

Universaalsed tegevused on suunatud kõigile koolis õppivatele õpilastele. Need sisaldavad pingutusi, mida tehakse grupinormide mõjutamiseks ning selleks, et kujundada kõigis lastes valmisolek konstruktiivselt käituda, võtta vastutust ohvri toetamise eest selle asemel, et kiusamist julgustada.

Juhtumipõhised tegevused võetakse kasutusele siis, kui kooli personalile on teatavaks saanud, et kedagi kiusatakse. Iga üksikut juhtumit lahendatakse terve seeria individuaalsete ja grupivestlustega, mis toimuvad kooli KiVa-meeskonna ja juhtumiga seotud õpilaste vahel. Lisaks julgustatakse paari heade sotsiaalsete oskustega klassikaaslast kiusamise all kannatavat õpilast toetama.

KiVa koolid 2014-2015 õppeaastal

Pilootaasta järel jätkavad programmiga esimesel aastal ühinenud koolid igas alustavas 1. ja 4. klassis, kelle tunniplaani osaks KiVa-tunnid saavad. Teised programmitegevused jätkuvad ülekooliliselt, sh 2015. aasta maikuus toimuv õpilasküsitlus. Samuti liitusid käimasoleval õppeaastal KiVaga uued koolid pilootaasta kontrollkoolide seast. 2014-2015 õppeaastal osaleb tegevustes kokku 31 KiVa kooli.

Pilootaasta käigus saime selgeks, et programmi edukaks kasutuselevõtuks tuleb koole edaspidi pikemalt ette valmistada. See tähendab, et KiVa-programmi laienemine toimub nüüd ja edaspidi kaheetapiliselt: esimesel õppeaastal viime läbi ettevalmistavaid tegevusi, mh juhtkondade infopäevi, koolipersonali ettevalmistust ja KiVa-meeskondade koolitamist; teisel õppeaastal viime programmi koolis ellu ning 1.-6. klassi õpilased saavad osa KiVa-tundidest, läbi viiakse õpilasküsitlus jne. 2014.-2016. aastatel alustavad programmiga eelmisel õppeaastal kontrollrühmas olnud 14 kooli.

Programmiga jätkavad koolid:

Lõpe Põhikool
Eidapere Kool
Mõisaküla Kool
Palupera Põhikool
Kalmetu Põhikool
Valjala Põhikool
Tabivere Gümnaasium
Turba Gümnaasium
Laulasmaa Kool
Pärnu Rääma Põhikool
Paide Gümnaasium
Saaremaa Ühisgümnaasium
Miina Härma Gümnaasium
Valga Põhikool
Tabasalu Ühisgümnaasium
Tallinna Järveotsa Gümnaasium
Jüri Gümnaasium

Programmiga kaheetapiliselt alustavad koolid:

Kuuste Kool
Illuka Kool
Jäneda Kool
Koigi Kool
Vasta Kool
Heimtali Põhikool
Keeni Kool
Tõstamaa Keskkool
Suure-Jaani Kool
Harkujärve Põhikool
Türi Põhikool
Viljandi Kesklinna Kool
Tartu Tamme Gümnaasium
Sindi Gümnaasium

Algatust on võimalik toetada ka annetusega! 

SA Kiusamise Vastu
EE312200221056518192
Swedbank

Head Uudised GoodNews