1. Avaleht
  2. Heategevus
  3. Maakonnahaiglad üle Eesti saavad omale olulise aparaadi soetada Colonna Heategevusfondi abil
Maakonnahaiglad üle Eesti saavad omale olulise aparaadi soetada Colonna Heategevusfondi abil

Maakonnahaiglad üle Eesti saavad omale olulise aparaadi soetada Colonna Heategevusfondi abil

Colonna Heategevusfond kogus eelmisel aastal annetusi Eesti maakonnahaiglatele erinevate elupäästavate seadmete ostmiseks, et tuua parimad abi saamise võimalused inimestele võimalikult lähedale. Tänaseks on juba 109 000 eurot annetusraha üheksa maakonna haigla vahel ära jaotatud ja vajaminevad aparaadidki valitud.

„Ulatasime seekord abikäe maapiirkonna haiglatele, et tuua parimad abi saamise võimalused inimestele võimalikult lähedale. Aitame maakonnahaiglatel soetada seadmeid mida need haiglad kõige rohkem vajavad. Eesti maakonnahaiglates on kohati kasutusel vanemad päästeseadmeid või on haiglatel vastsündinute ja laste abistamiseks ning prenataalse või sünnitusabi osutamiseks vajalikust varustusest üldse puudu,” selgitas Colonna asutaja Roberto de Silvestri.

Annetajad panustasid Eesti laste parima võimaliku meditsiinilise abi kättesaadavusse võimalikult kodu lähedal. Praeguseks on omale üheksa haiglat aparaadi välja valinud ja osad juba selle ka kätte saanud.

Näiteks soetas SA Läänemaa Haigla omale vastsündinute soojendusvoodi/elustamislaua. Läänemaa haigla juhi dr Tõnis Siiri sõnul läheb sellist seadet nende tingimustes küll harva vaja, kuid ometi on tegemist seadmega, mis on kriitilisel hetkel väga oluline ja võib päästa elu. Uue seadme on kätte saanud ka Lõuna-Eesti Haigla AS, mis vajas loote südamelöökide ja emaka kokkutõmbe järgimiseks kardiotokograafi ehk KTG-d ning SA Hiiumaa Haigla, mille sünnitusosakond sai omale analgeesiaseade ja lisatarvikud, mis võimaldab tõhusat valuravi sünnitusabil.

Ka teised Eesti maakonna haiglad saavad peagi oluliste aparaatide võrra täiendust. Kuressaare Haigla SA soetab sünnitus ja günekoloogia osakonda ultraheliaparaadi, SA Viljandi Haigla kasutab annetust Naistekliinikule imetamistugitoolide soetamiseks, SA Narva Haigla soetab enneaegsete laste raviks mõeldud kuvöösi, AS Rakvere Haigla soetab omale uue kaasaegse sünnitusvoodi; Põlva Haigla AS otsustas soetada omale vastsündinute kuulmisskriinigu aparaadi; SA Raplamaa Haigla soetab annetuse abil lastele kõrvavaevuste diagnostikas mõeldud seadme tümpanomeeteri.

Colonna Heategevusfond kogus eelmise aasta annetuskampaania raames rekordiliselt suure üle 170 000 eurose – summa 18. juunil toimunud galaõhtul Kadrioru Kunstimuuseumi Lilleaias, millest lõviosa läks eelnimetatud maakonnahaiglate toetuseks. Lisaks õnnestus Colonna Heategevusfondil toetada sel aastal ka Ukraina Zõtomõri piirkonna SOS lasteküla lapsi 17 500 euroga, et panustada distantsõppe läbiviimiseks vajalike sülearvutite ostmiseks. Ülejäänud summa jääb seemneks Colonna järgmise aasta heategevusprojektiks.

Colonna Heategevusfond on juba 10 aastat aidanud vastsündinuid, imikuid ja lapsi, annetades Tallinna sünnitusmajadele elutähtsaid seadmeid seni kokku 335 000 euro eest. Eile toimus Colonna kontoris tänusündmus, kus olid kohal nii annetajad kui haiglate esindajad ning avati fotosein Colonna Heategevusfondi tegemisest läbi aja. Seekordse heategevuse ühed suurimad eraisikutest annetajad olid Colonna asutajad Roberto de Silvestri ja Andrea Agostinone, perekond Tanner ja perekond Rajur, aga ka ettevõtted Inbank, Your Office OÜ, Reterra Estate OÜ, Piletilevi, Olympia Group jt.

SA Läänemaa Haigla soetas endale annetuse abil vastsündinute soojendusvoodi/elustamislaua, mis on varustatud hingamisseadme ja aspiraatoriga

„Kuna sellist seadet läheb meie tingimustes väga harva vaja, oleme seda investeeringut muude erakorraliste investeeringute esilekerkimise tõttu pidanud pidevalt edasi lükkama. Ometi on tegemist seadmega, mis on kriitilisel hetkel väga oluline ja võib päästa elu. Seetõttu on tegemist väga olulise täiendusega meie haigla jaoks, mis annab kindlustunde kriitilisteks olukordadeks,” rääkis SA Läänemaa Haigla juht dr Tõnis Siir.

Foto: Läänemaa haigla

Lõuna-Eesti Haigla AS sünnitus ja günekoloogia osakond sai omale kardiotokograafi

„Uue aparaadi valik oli günekoloogide üksmeelne otsus. Kardiotokograafi ehk KTGd kasutakase loote südamelööki ja emaka kokkutõmbe järgimiseks kogu sünnituse vältel iga kahe tagant. Soetatud uus mudel on varustatud juhtmevabade anduritega, võimaldades sünnitajal vabalt liikuda. „Apraat osutus valituks kuna sellel on kaasas veekindel andur, mis võimaldab loodet jälgida ka sünnituse ajal ka vannis olles. Omakorda võib sünnitaja olla sünnitades aktiive ega ole seotud sünnitusvoodi külge,” rääkis Lõuna-Eesti Haigla AS kommunikatsioonijuht Ave Abel.

Foto: Lõuna-Eesti haigla

SA Hiiumaa Haigla Sünnitusosakond sai omale analgeesiaseade ja lisatarvikud

„Soetasime Hiiumaa haigla sünnitusosakonda aparaadi, mille toel inhaleeritav analgeesia dilämmastikoksiidiga (segatakse naerugaas + hapnik) võimaldab tõhusat valuravi sünnitusabis,” rääkis SA Hiiumaa Haigla juhatuse liige Riina Tamm. „Kuna Hiiumaa haigla sünnitusosakond on väga väike ja lapsi sünnib vähe, siis seda hinnalisemad nad meil on. Uus aparaat võimaldab meil veelgi paremini nendeks erilisteks sündmusteks valmis olla ja pakkuda hiidlastele turvalist sündi, hoolt ja armastust,” rääkis Tamm.

Inhaleeritavat meditsiinilist naerugaasi on võimalik kasutada mis tahes hetkel sünnitegevuse jooksul kuni lapse sündimiseni, et aidata emadel valuga ning vajadusel ebamugavate protseduuridega toime tulla. Tamme sõnul pakub naerugaas emale võimalikult loomuliku sünnituse kogemust. Selle toime suubub ja möödud kiiresti ning emad saavad oma raviannust reguleerida vastavalt enda valulävele. Nii saavad naised vältida valuvaigisteid, nende kasutamist edasi lükata või kogust piirata. See ei sega sünnitusprotsessi ja ei mõjuta lapse tervist.

Foto: Hiiumaa haigla

SA Viljandi Haigla kasutab annetust Naistekliinikule imetamistugitoolide soetamiseks

„Oleme juba pikamat aega tundnud puudust mugavatest ja toetavatest imetamiseks mõeldud tugitoolidest. Hetkel on värsketel emadel võimalik rinnaga toita vaid voodis pikali asendis või siis voodi äärel istudes. Imetamine on aga väga individuaalne ning alati pole need asendid naisele ja lapsele kõige sobilikumad. Ema lõõgastumine ja enda hästi tundmine rinnaga toitmise ajal mõjutab naise stressitaset, mis omakorda mängib rolli rinnapiima produktsioonil ja imetamisel üldse. Imetamistugitool pakub tuge ja mugavust nii naisele kui lapsele ning võib olla ka olulise tähtsusega rinnaga toitmise õnnestumisele. Lisaks sellele tahame neid tugitoole kasutada ka nahk-naha kontakti loomiseks isadega, kui ema on näiteks sünnitanud keisrilõike teel ja/või pole millegi tõttu hetkel veel suuteline ise lapsega tegelema,” rääkis SA Viljandi haigla Naistekliiniku juht Diana Vanaveski.

Foto: Viljandi haigla

SA Narva Haigla soetab annetuse abil haigla Naistekliinikule enneaegsete laste raviks mõeldud kuvöösi

“Lapse sünd on alati rõõmus sündmus, kuid mõnikord juhtub, et beebi sünnib enneaegselt. Küvoos on abivahend, mis aitab nõrgenenud ja enneaegsetel imikutel tugevneda ja kohaneda eluga. Tänu küvoosile saab beebi keha keskenduda väliskeskkonnaga harjumise asemel enesetaastamisele. Kahjuks läks Narva Haigla sünnitusmajas küvoos hiljuti katki. Oleme Colonna Heategevusfondile väga tänulikud abi eest, sest see aitab meil uue kaasaegse küvoosi soetamist kiirendada,” kommenteeris SA Narva Haigla naistekliiniku juhataja Oksana Pastuhhova.

Foto: Narva haigla

AS Rakvere Haigla vajas annetust uue kaasaegse sünnitusvoodi soetamiseks

„Rakvere Haiglas on sünnitusosakonnas kokku 3 sünnitustuba ja isolatsioonituba COVID nakkusega sünnitajatele. Ühes sünnitustoas on meil mõned aastad tagasi soetatud väga kaasaegne sünnitisvoodi. Sageli on majas korraga mitu sünnitajat ja hea meel oleks neile pakkuda samaväärseid tingimusi igas toas, seega oleme väga rõõmsad, kui meie haigla uksest vurab sisse uus sünnitusvoodi. Tänaseks oleme hanke staadiumis ja milline see täpselt saab olema, sõltub juba selle tulemustest, rääkis Rakvere Haigla juhatuse esimees Ain Suurkaev.

Foto: Rakvere haigla

Põlva Haigla AS otsustas Ämmaemandus ja günekoloogiakeskusele soetada vastsündinute kuulmisskriinigu aparaadi (Otoakustiliste emissioonide aparaat-OAE)

„Aparaat on väga oluline vastsündinute kuulmise skriinimiseks peale sündi, mis tehakse küll enamasti ära juba sünnitusmajas, kuid sageli tuleb ka ette olukordi kus patsient saab varem välja või uuring sünnitusmajas ei õnnestu. Seetõttu on oluline, et ka elukohajärgselt rasedate ning vastsündinutega tegeleval asutusel, mis meie oleme, oleks võimalik uuringut läbi viia kohapeal. Konkreetse aparaadi valisime välja käepärasuse ning funktsionaalsuse tõttu. Kuna Põlva Haigla ämmaemanduskeskus teeb peamiselt vastsündinute kuulmisskriiningut, siis sobib aparaat meie keskuse vajadustega kõige paremini,” rääkis Põlva Haigla AS juhataja Margot Bergmann.

Foto: Põlva haigla

SA Raplamaa Haigla soetab annetuse abil lastele kõrvavaevuste diagnostikas mõeldud seadme tümpanomeeteri

„Tümpanomeeter on seade lastele kõrvavaevuste diagnostikas mõeldud ning eelkõige on ta kõrvapõletiku korral kasutatav abivahend, mis võimaldab arstil seda sageli väga vaevarikast haigust lapsel operatiivselt diagnoosida. Et Raplamaa Haiglasse pöörduvad nii polikliinikusse kui ka erakorralise vastuvõtu osakonda sageli ka lapsed ning meie kõrva-nina-kurguarstid teenindavad igal aastal paljusid maakonna lapsi, siis võimaldab tümpanomeeter uue seadmena kinnitada vastavat diagnoosi ning kiirendada laste ravi,” rääkis SA Raplamaa Haiga juhataja Pille Mukk.

Foto: Raplamaa haigla

Kuressaare Haigla SA soetab Sünnitus ja günekoloogia osakonda ultraheliaparaadi

„Paigutame uue ultraheli aparaadi sünnitus-günekoloogia osakonda, et pakkuda kaasaegset teenust kõigile Saaremaa naistele, kes satuvad meie juurde günekoloogilise probleemidega või sünnitusega seotud ootamatute olukordadega,” rääkis sünnitus-günekoloogia osakonna vanemarst Thea Rahumeel.

Foto: Kuressaare haigla
Head Uudised GoodNews