1. Avaleht
  2. Heategevus
  3. Mis on ELFi talgud ehk loodustalgud ehk talgureisid?
Mis on ELFi talgud ehk loodustalgud ehk talgureisid?

Mis on ELFi talgud ehk loodustalgud ehk talgureisid?

Mis on ELFi talgud ehk loodustalgud ehk talgureisidLoodustalgud on kogu maailmas üha suuremat populaarsust võitev viis puhkuse ja vabatahtliku töö ühendamiseks. Eestimaa Looduse Fondi (ELF) talgureis kestab tavaliselt 3-5, vahel kuni 10 päeva. Talguil tehakse looduskaitselisi töid, tutvutakse ümbruskonnaga ning käiakse matkarajal või kuulatakse kohaliku looduse tundja pajatusi. Talgu juurde käivad: kanuumatk, linnuvaatlus, lõkkeõhtud laulu ja kitarrimänguga, saunast jõkke kargamine, päikseloojang mererannas.

Kus ja kuna talgud toimuvad?

Talgud toimuvad erinevatel looduskaitsealadel ja rahvusparkides. Talguhooaeg kestab kevadest sügiseni, nii kuidas ilma ja päevavalgust jagub. Kõige tihedam on juuli ja augusti kalender. Talgute toimumisest saab teada Talguteataja kaudu: http://www.talgud.ee/talgud/talguteataja

Kas on vaja head füüsilist vormi? Kas naised ja lapsed võivad ka tulla?

Talgutöö ei ole tingimata suurt jõudu või spetsiifilisi oskusi eeldav. Igaühele leitakse sobiv töölõik. Seega sobivad nii mehed kui naised, noored kui vanad. Alla 18-aastaseid oodatakse koos täisealisega. Tööpäev kestab tavaliselt ca 6 tundi, nii et piisavalt jääb aega ka puhkuseks ning ühisteks ettevõtmisteks.

Miks ma pean talgule tulemise eest maksma?

Juba ammusest ajast on tallu appi tulnud talguliste kõhutäie eest hoolitsenud perenaine ning tööjärje ja -riistade eest peremees. Looduse heaks töötades on lugu pisut teine. Lõviosa talgukuludest (tööriistad, transport, korraldus, kütus, majutus, saun, esmaabi jne) kaetakse toetajate ja fondide abiga, talgulise osavõtutasu aitab katta (osaliselt) tema toidukulu.

Milliseid töid ja miks loodustalgutel tehakse?

Tööde eesmärgiks on erinevate koosluste ja elupaikade taastamine ja hooldamine. Vahel ka külastamiseks sobivate alade ligipääsude avamine ning puhkerajatiste hooldamine ja rajamine. Kõige sagedasemad tööd on võsa lõikamine ja koondamine, heinategu, õpperadade ja karjaaedade ehitus ning elupaikade (nt kõretiikide) hooldus.

Allikas: SA Eestimaa Looduse Fond

Vaata lähemalt: http://www.talgud.ee/et

Head Uudised GoodNews