1. Avaleht
  2. Heategevus
  3. Doonorid ja Sõbrad
  4. SINU ABI PÄÄSTAB ELU! Verekeskus kutsub virumaalasi doonoripäevale
SINU ABI PÄÄSTAB ELU! Verekeskus kutsub virumaalasi doonoripäevale

SINU ABI PÄÄSTAB ELU! Verekeskus kutsub virumaalasi doonoripäevale

Põhja-Eesti Regionaalhaigla verekeskus ootab nii uusi kui ka püsidoonoreid verd loovutama 10. mail kella 10-14 Rakvere Kultuurikeskuses toimuvale doonoripäevale. Eriti oodatud on 0-reesusnegatiivsete doonorite veri, kuid kutsume ka teiste veregruppide doonoreid ja esmaseid vereloovutajaid head tegema!

Regionaalhaigla verekeskuse tootmisjuht dr Erna Saarniit kutsub virumaalasi uutele heategudele, sest johtuvalt haiglate tellimustest, on viimasel ajal eriti suur nõudlus reesusnegatiivse vere suhtes, kuid täiendamist vajavad ka kõigi teiste veregruppide verevarud: „Kõik endast ja teistest hoolivad inimesed on väga oodatud. Loovutades verd, saame olla kindlad, et Eestis on piisavad varud, et päästa kõikide abivajajate elusid, sest õnnetuste ja ootamatute saatusekäänakute eest ei ole meist keegi kindlustatud“.

Loovutades verd, saame olla kindlad, et Eestis on piisavad varud, et päästa kõikide abivajajate elusid.

Regionaalhaigla verekeskus on tänavu Rakveres juba mitmendat korda, viimati olime 17. aprillil ning siis külastas doonoripäeva 83 inimest, tervislik seisund lubas verd loovutada 78 doonoril ning kogusime üle 35 liitri hinnalist nestet.

Doonoriks sobib terve, puhanud ja söönud ning vähemalt 50 kg kaaluv inimene vanuses 18–60 eluaastat, kes on Eesti Vabariigi kodanik või elanud Eestis elamisloa alusel üle ühe aasta. Verekeskus julgustab doonoreid verd loovutama regulaarselt, kolm-neli korda aastas. Minimaalne kahe vereloovutamise vaheline aeg peab olema 60 päeva, naistel soovituslikult 90 päeva.

Doonoriks sobib terve, puhanud ja söönud ning vähemalt 50 kg kaaluv inimene vanuses 18–60 eluaastat.

Iga vereloovutus aitab vähemalt kolme patsienti. Doonorite verd kasutatakse rasketel operatsioonidel ja sünnitustel, patsientide raviks verejooksu, raske trauma, aneemia, leukeemia, vähi- ja maksahaiguste, põletuste ning paljude teiste haiguste puhul. Doonorivere toel on võimalikud ka paljud plaanilised operatsioonid, mida muidu liiga suure verekaotuse kartuses ei saaks sooritada. Eesti haiglates tehakse vereülekanne üle 16 000 patsiendile aastas.

Lisainfot saab verekeskuse kodulehelt www.verekeskus.ee ning Facebooki fännilehelt “Doonorid ja Sõbrad”

Head Uudised GoodNews