1. Avaleht
  2. Heategevus
  3. TÄIEGA VAHVA! Koostööprojekt „Koolilt lasteaiale“ ühendab andmis- ja saamisrõõmu
TÄIEGA VAHVA! Koostööprojekt „Koolilt lasteaiale“ ühendab andmis- ja saamisrõõmu

TÄIEGA VAHVA! Koostööprojekt „Koolilt lasteaiale“ ühendab andmis- ja saamisrõõmu

Pealinnas viiakse igal aastal läbi koostööprojekt „Koolilt lasteaiale“, mille käigus valmistavad õpilased lasteaedadele arendavaid mänguasju või muid esemeid. Täna, 13. novembril kell 13.15 antakse Tallinna Kristiine Lasteaia lastele üle tänavune kingitus – avastusõppe tunnetuskast, mille valmistasid Tallinna Kristiine Gümnaasiumi õpilased. Paari nädala jooksul jõuab kingitus ka teiste lasteaedadeni.

Tallinna abilinnapea Vadim Belobrovtsevi sõnul pakub koostööprojekt rõõmu nii kingituse tegijatele kui ka selle saajatele. „Õpilastest meisterdajad saavad omandada uusi teadmisi läbi praktilise tegevuse ning tunda head meelt oma kätega tehtu üle. Lasteaialapsed aga saavad mängulusti, uusi kogemusi ja põnevat avastamist,“ rääkis abilinnapea. „Rõõmu ei riku ka see, et koroona tõttu sai tavaliselt maikuus lasteaedadesse jõudvast üllatusest hoopis advendikingitus. Tänan kõiki õpetajaid ja õpilasi, kes vaatamata keerulisele ajale projektis osalesid ning töö edukalt lõpule viisid.“

„On hästi teada, et laste õpivõimekust, -motivatsiooni ja teadmiste kinnistumist soodustab võimalus ise protsessis osaleda ja vabalt katsetada. Tunnetuskast arendab lapse mõttetegevust ja loogilist mõtlemist, loovat kujutlusvõimet ja koostööoskust ning annab ka esinemisjulgust – seda kõike nii, et säilib õpirõõm ja rõõm ühistegevuses,“ rääkis Tallinna Haridusameti alushariduse juhtivspetsialist Marika Kallas. „Tunnetuskast võimaldab lastel avastada ja kogeda midagi uut ja põnevat, sest ka tuttavad asjad muutuvad väljakutset pakkuvaks. Kasti võib täita erinevate vahenditega, sõltuvalt teemast ja eesmärkidest, ning tegevused aitavad arendada laste meeli nii rühmas üheskoos kui ka lapse enda algatusel iseseisvalt tegutsedes.“

Nüüd juba traditsiooniks saanud koostööprojekt „Koolilt lasteaiale“ sai Tallinnas alguse seitsme aasta eest. Projekti käigus valmistavad õpilased lasteaialastele mitmesuguseid arendavaid mängu-, tarbe- või õppevahendeid. Kõik projektid on valitud õpetajate, lasteaiajuhtide ja tööõpetuse- ning kunstiõpetajate ühistel mõttetalgutel, kus on välja selgitatud lasteaia ootused ning valitud parim idee. Teostuse üle otsustades on silmas peetud, et õpilased – nii poisid kui ka tüdrukud – saaksid tööprotsessis rakendada tänapäevaseid töö- ja tehnoloogiaõpetuse võimalusi. Aastate jooksul on lasteaiad saanud taimekastid miniaiandusega tegelemiseks, stiliseeritud rahvariided, puidust muusikariistad, teatrikohvrid ja matemaatikakohvrid, samuti lasteaia nimega tunnussildi pidulike rongkäikude tarbeks.

Koostööprojekti algatajaks 2014. aastal oli toonane abilinnapea ja praegune linnapea Mihhail Kõlvart ning eestvedajaks Tallinna Haridusamet koostöös Tallinna Alushariduse Juhtide Ühendusega. Headeks koostööpartneriteks on kõigil aastatel olnud Eesti Tööõpetajate Selts ja seltsi juhatuse esimees Jürgo Nooni, Ristiku Põhikooli tööõpetuse õpetaja ja mitmed teised Tallinna koolid.

Sel aastal osales projektis 20 kooli. Tunnetuskaste valmistati ühtekokku 135 ja neid jagatakse 127 lasteaiale. Linnaeelarvest eraldati projekti jaoks üle 29 000 euro.

Head Uudised GoodNews