1. Avaleht
  2. Heategevus
  3. TOETUST VÄÄRT! Tööandjate ja Swedbanki ühine algatus kutsub andma töötajatele vaba päeva heategevuseks
TOETUST VÄÄRT! Tööandjate ja Swedbanki ühine algatus kutsub andma töötajatele vaba päeva heategevuseks

TOETUST VÄÄRT! Tööandjate ja Swedbanki ühine algatus kutsub andma töötajatele vaba päeva heategevuseks

talgud
Meeskonnatööna valmis TRINITI sild koos trepiga, saunast ujumiskohta laudtee ning tehti muid heakorratöid

Eesti Tööandjate Keskliit ja Swedbank kutsuvad tööandjaid üle Eesti ühinema heategevusliku algatusega „Annetame aega“ ja andma oma töötajatele aastas ühe tasustatud vaba päeva, et töötajad kasutaksid seda heategevuse tegemiseks. See on lihtne ja paindlik mudel ettevõttes heategevusega alustamiseks või juba olemasolevate vastutustundlike tegevuste täiendamiseks.

Algatusega liitumise tingimused on väga lihtsad ja paindlikud. On vaid kaks eeldust:

Tööandja annab oma töötajatele aastas ühe vaba päeva, et töötajad saaksid meeskondadena otsustada, kus nende abi vaja läheb, ja seda abi siis ka reaalselt selle ühe päeva jooksul anda. Vaba päev võib olla antud ükskõik millal aasta jooksul. Samuti on võimalik, et meeskond teeb heateo näiteks nädalavahetusel või riigipühal, kuid välja teenitud vaba päev võetakse hiljem välja paindlikult, et mitte segi lüüa organisatsiooni töögraafikuid ja -protsesse.

Töötajad saavad ise otsustada (või otsuses kaasa rääkida), kelle heaks nad selle ühe tööpäeva jooksul oma aja annetavad.

Meeskond (või tööandja) registreerib tehtud heateo veebilehel www.annetameaega.ee, märkides ankeeti tehtud heateo saaja, meeskonnaliikmete arvu, kontaktid, võimalusel lisab fotod-videod (või lingid neile).
Heateo saaja võib olla nii üksikisik kui ka organisatsioon: see võib olla näiteks mõni remonditöödes abi vajav paljulapseline pere, avaliku pargi korrastamine, töö loomade varjupaigas, mõnele MTÜ-le veebilehe tegemine vms. Samuti on võimalik professionaalne vabatahtlikkus ehk kellegi abistamine oma tööalaste oskustega. Arvesse ei lähe töötaja isiklik või lähedastega seotud tulu teeniv ettevõtmine, äriühingu või poliitikaga seotud tegevuse toetamine.

Lasteküla noorte suvelaagris korraldatud maastikumäng
Lasteküla noorte suvelaagris korraldatud maastikumäng

Algatuses osaleval tööandjal on vaba voli projekti oma organisatsiooni eripära ja soovide järgi kohandada: vabu päevi võib anda mitu, mitmete tiimide asemel võib olla üks suur, näiteks kogu organisatsiooni ühine talgupäev, jne. Samuti võib tööandja soovi korral eraldada tiimidele nende motiveerimiseks ja kulude katmiseks väikese taskuraha – näiteks transpordi, värvi, koristamiseks vajalike vahendite vms soetamiseks. Samuti on võimalik algatusega liita organisatsioonis juba traditsiooniks saanud heategevuslikke algatusi, kui need sisaldavad aja annetamist.

Swedbank algatas 2015. aastal organisatsiooni-sisese heategevusprojekti, mille raames oli töötajatel võimalus kasutada üks tasustatud vaba päev heategevuseks. Seejuures oli ainsateks tingimusteks, et head tuli teha tiimitööna (tiimid olid isetekkelised, ei olnud kohustuslik järgida organisatsiooni struktuuri) ja heategevuse saajaks ei tohtinud olla isiklik või lähedastega seotud tulu teeniv ettevõtmine, äriühing või poliitikaga seotud algatus. Muus osas olid töötajate vabad käed, lisaks andis Swedbank heategevusega seotud tegevuse kulude katteks kuni 15 eurot inimese kohta (kulud hüvitati kuludokumentide alusel).

Peamine soovitus töötajatele oli läbi mõelda, kuidas konkreetse päeva jooksul saaks võimalikult palju korda saata ja kuidas väljavalitud tegevus võimalikult palju ja pikaajaliselt aitaks. Abistamaks töötajaid heategevusobjektide leidmisel, oli „Ma armastan aidata“ annetuskeskkonda kogutud ligi 40 organisatsiooni vahendatud võimalusi vabatahtlikuks tööks. Enamik tiime otsis ja leidis siiski ise oma heateo objektid. Algatus võeti töötajate poolt väga hästi vastu, kokku osales 1100 töötajat 82 meeskonna koosseisus.

Õnnestumine andis julgust ja inspiratsiooni ideeks algatust laiendada ja kutsuda sellega liituma tööandjaid üle Eesti, jagades nendega Swedbanki kogemust ja kohandades Swedbankis välja töötatud ja praktikas katsetatud mudelit. Võimalikult laia tööandjate sihtrühmani jõudmiseks koordineerib projekti Eesti Tööandjate Keskliit.

Head Uudised GoodNews