1. Avaleht
  2. Heategevus
  3. Aitäh headele inimestele! Kuulmis- ja kõnehäirega Patrik leiab ka käesoleva aasta jooksul tuge Lastefondilt
Aitäh headele inimestele! Kuulmis- ja kõnehäirega Patrik leiab ka käesoleva aasta jooksul tuge Lastefondilt

Aitäh headele inimestele! Kuulmis- ja kõnehäirega Patrik leiab ka käesoleva aasta jooksul tuge Lastefondilt

PatrikSA TÜK Lastefond on alates 2014. aasta augustist aidanud tasuda kuulmis- ja kõnehäirega Patriku hipoteraapia laagris osalemise ning muusikateraapia seansside eest. Fond jätkab poisi toetamist ka 2017. aastal.

Kümneaastasel Patrikul on varases lapseeas põetud kõrvapõletike tõttu kuulmislangus, mistõttu peab ta kuulmisaparaate kasutama. Kuulmislangusest tingituna on poisil raske kõnepuue ja raskused sotsialiseerumisel. Ta räägib üksikute lausetega ja on hüperaktiivne. Lisaks põhjustab lapsele probleeme nõrk lihastoonus ning ta vajab tuge füüsilises arengus. Tänaseks on tal avastatud ka geenirike.

Lapse ema sõnul on ühelt tegevuselt teisele lülitumine ja korralduse täitmine Patriku jaoks väga vaevaline. “Tema areng on häiritud suuresti püsimatuse ja suure meeleolukõikumise tõttu. Kui Patrikule tegevus meeldib, siis ta naerab ja kilkab vahetpidamata, kui aga miski ei õnnestu nii nagu tema ette nägi, on raev suur ja ta kas loobib asju või peksab pead vastu lauda. Poiss tunneb pidevalt alakehas kihelust, mis ei luba tal keskenduda ega pikemalt kohal istuda,” kirjeldab ta lapse probleeme. Spetsialistide hinnangul on viimase puhul tegemist psüühilise pingega.

Lapse seisundit on aitanud parandada osalemine hipoteraapia laagrites, mis on mõjunud positiivselt nii Patriku füüsilisele kui ka emotsionaalsele tervisele. “Muusikateraapias on Patriku keskendumisvõime muutunud paremaks ja ta ise on saanud teadlikumaks muusika mõjust tema enesetundele,” tõdeb lapse ema.

Muusikaterapeut Heili Talbak selgitab, et teraapia käigus olid sageli kasutusel nii muusika kuulamine ja analüüsimine kui ka improviseerimine muusikainstrumentidel. “Lemmikmuusika kuulamine mõjus Patrikule motiveerivalt ning toetas keskendumisõimet. Mõnikord oli näha, et Patrik vajas väljaelamisvõimalust. Patrik on väga energiline ja heatujuline poiss. Muusikateraapia saab aidata kaasa arengut soodustava keskkonna loomisele, mis pakub turvalist võimalust eneseväljenduseks ning eneseteadlikkuse kasvuks,” räägib ta.

Lastefond on toetanud Patriku hipoteraapia laagrites osalemist igal suvel alates 2014. aastast. Alates 2017. aasta jaanuarist toetab Lastefond ka Patriku regulaarset ratsutamisteraapiat. Lisaks aitab fond katta ka Patriku muusikateraapia kulusid. Kokku toetab fond Patrikut 2017. aasta jooksul 1640 euroga.

Head Uudised GoodNews