1. Avaleht
  2. Heategevus
  3. Lastefondile annetati autismiprogrammi juurutamiseks ligi 21 000 eurot
Lastefondile annetati autismiprogrammi juurutamiseks ligi 21 000 eurot

Lastefondile annetati autismiprogrammi juurutamiseks ligi 21 000 eurot

Mõmmik-lapsegaTäna andis Eesti Võlausaldajate Liit (EVUL) SA TÜK Lastefondile üle pea 21 000 euro suuruse annetuse, millega fond rahastab Ameerika autismiprogrammi Son-Rise juurutamist Eestis.

Koos äriteadmuse- ja analüütikaturu idufirma Register OÜga läbi viidud jõulukampaania raames pakuti Register OÜ andmebaasis olevatele Eesti ettevõtetele võimalust soetada endale tänupakett annetuse eest SA TÜK Lastefondile.

Sotsiaalselt vastutustundlike ja heategevusse panustada soovivate ettevõtete abiga kogunes kampaania raames kokku 20 850 eurot. Suurannetusse andsid oma panuse kokku 130 ettevõtet ja neli eraisikut. Keskmine annetussumma oli 155 eurot, suurim annetussumma 1000 eurot.

Kogunenud annetusega toetatakse Lastefondi vahendusel autistlike laste toimetuleku suurendamisele suunatud Son-Rise programmi pädevuse Eestisse toomist. Son-Rise programm on Ameerikas väljatöötatud ja mitmetes teistes riikides efektiivselt toimiv platvorm, mis on suunatud autistlike laste toimetuleku suurendamisele täiskasvanutena, et tagada nende hakkamasaamine ühiskonnas. Lähemalt saab Son-Rise programmiga tutvuda SIIN.

EVULi asutajaliige Marie Rosin usub, et tänu probleemi laiale ulatusele puudutab see teema rohkemal või vähemal määral meid kõiki. “Me kõik tunneme mõnda peret, kus kasvab mõni autistlik laps või on neid meie lähikondsete hulgas. Need lapsed siin Eestis väärivad samuti parimaid võimalusi nii täna kui tulevikus, mida Son-Rise programm mujal maailmas neile juba pakub,” leiab ta. “Seetõttu kutsuski EVUL Eesti ettevõtteid panustama sellesse mõõtmatu tähendusega projekti – üheskoos kinkida oma lastele parimad võimalused elada täisväärtuslikku elu.”

Kampaaniaga kogutud annetussumma võimaldab Lastefondil kõigepealt saata Ameerikasse kaks Tartu Masingu Kooli eripedagoogika spetsialisti Son-Rise programmi esmasele 5-päevasele koolitusele ja soetada vajalikke materjale. Ülejäänud, ligi 2/3 kogutud rahast suunatakse fondi, mille abil saavad need spetsialistid hiljem alustada vastavat 3-aastast õpet programmi süsteemseks rakendamiseks Eestis.

Tartu Masingu Kooli direktor Tiina Kallavus selgitab, et Son-Rise programmi näol on tegemist sekkumisega, mis on loodud autismispektri ja teiste psüühilise erivajadusega laste abistamiseks ning keskendub suhte loomisele abivajava lapsega.

“Son-rise programm baseerub ideel, et autistlik laps on suurtes raskustes ümbritsevate inimeste, sh vanematega suhte loomisel, mistõttu oluliselt pidurdub kogu lapse areng. Aitamaks last suhtete loomisel teiste inimestega juhendatakse vanemaid ja teisi last abistavaid täiskasvanuid mänguliste tegevuste kaudu lapsega suhet looma,” räägib Kallavus. Ameerikas on programmi rakendatud juba 1980ndate algusest.

TÜ Kliinikumi Lastefond on üks vanimaid ja suuremaid üle-eestilisi heategevusorganisatsioone, mis on alates 2000. aastast annetajate abiga toetanud erinevatele haiglatele seadmete soetamist ning eriravi või -hooldust vajavaid lapsi ja nende peresid kokku kolme miljoni euroga. Lastefondi vahendusel on võimalik haigeid lapsi aidata hakates püsiannetajaks aadressil http://lastefond.ee/vormista-pusiannetus. Toetuse taotlemiseks või abivajajatest teada andmiseks palume kirjutada e-mailile info@lastefond.ee.

Head Uudised GoodNews