1. Avaleht
  2. Aitäh elule
  3. Video! Paljude vabatahtlike südametööna sündis autistidele pühendatud heategevuslik saade “Aitäh elule!”
Video! Paljude vabatahtlike südametööna sündis autistidele pühendatud heategevuslik saade “Aitäh elule!”

Video! Paljude vabatahtlike südametööna sündis autistidele pühendatud heategevuslik saade “Aitäh elule!”

katrin-hinrikusKas te teadsite, et igal 50. lapsel diagnoositakse autism ja 75 protsendil neist kaasneb sellega ka vaimupuue? Need on inimesed, kes vajavad igapäevaselt abi, hoolt, järelvalvet ja tugiisikut.

“Aitäh elule!” on Tallinna Televisiooni esimene heategevusprojekt. Saatetegijad pühendavad oma esimese hooaja Autistika Keskusele, mis on loodud just vaimupuudega täiskasvanud autistidele. See on ainulaadne keskus Eestis, kus mõistetakse nende eripära, osatakse nendega suhelda ning neid õpetada.

“Kõik, mida me näeme saates ja stuudios, kõik need projekti osalised on vabatahtlikud, kes nägid, et teema on väga oluline. Ma otsisin väga pikalt, et kes vajaksid laiemalt kajastust ja tutvustamist. Kui ma rääkisin väga hea sõbranna Gertrudiga, kes on selle saate toimetaja, siis tema on väga palju kokku puutunud täiskasvanud autistidega ja kui ma käisin ka Autistika Keskuses ära, tundsin, et see oleks väga õige asi, see on koht, kus vajatakse abi ja kuhu tuleks see raha suunata” räägib saate produtsent Katrin Hinrikus.

aitah-elule2

“Mul endal on kontakt ühe autistiga, nimelt elasin ühe perioodi oma elust Ameerikas, kus mul on teine perekond ja selles perekonnas on minu õde, kellel on samuti diagnoositud autismisündroom,” räägib saate toimetaja Gertrud Rei. “Elades temaga koos, sain ma aru, et kuigi need inimesed on teistsugused, siis ei saa me neid kõrvale jätta, ja minul tekkiski suur tahtmine leida viis, kuidas aidata nii temasuguseid kui ka teda.”

aitah-elule3

Tallinna Televisioonil on suur au anda selle saatega oma panus nende inimeste hüvanguks, kes seda tõesti vajavad. Lisaks heategevusele on ülioluline ka täiskasvanud noorte autistide olukorra kajastamine, sest just need noored on jäänud piisava tähelepanu ja abita.

Sihtasutus Autistika on tegutsenud kolm aastat. “Me oleme saavutanud teatud taseme,” räägib sihtasutuse looja Sirje Norden. “Praegu on eesmärgiks teha uus areng ja laienemine, sest vajadus on üle Eesti. Minu kogemus on siiani öelnud, et täiskasvanud autistid ei poe inimestele nii väga lihtsalt südamesse ja see on meie puhul esmakordne, et selline jõulukampaania tehakse. Ma olen selle üle väga rõõmus.”

aitah-elule-getter-jaani

Esimene saade on eetris 21. detsembril kell 21.20 Tallinna Televisioonis. Kampaanias löövad kaasa ka tuntud muusikud Artjom Savitski, Alen Veziko, Tanel Padar ja Getter Jaani, kes aitavad Autistika Keskust ja kutsuvad kõik seda samuti tegema.

Vaata videot!

Heade uudiste portaal GoodNews on heategevuslikus korras telesaate “Aitäh elule!” meediapartner. Meie soovime aidata, aidake Teie ka!

Jüri Kukk Ajakirjanik