1. Avaleht
  2. Heategevus
  3. Toidupank
  4. Märkame ja aitame: Toidupanga abivajajate arv on kiiresti kasvanud
Märkame ja aitame: Toidupanga abivajajate arv on kiiresti kasvanud

Märkame ja aitame: Toidupanga abivajajate arv on kiiresti kasvanud

Toidupank suudab üle Eesti jagada iganädalaselt abi keskmiselt 13 600 inimesele. 2021. aasta algusest novembri keskpaigani on abivajatele jagatud ligi 2700 tonni toitu.

Tegelik vajadus on palju suurem, sest Eestis elab suhtelises vaesuses 272 000 inimest ja absoluutses vaesuses 30 500 inimest. Koroonakriisist tingituna on puudust kannatavate inimeste hulk märkimisväärselt kasvanud ja ulatub mõnes maakonnas aastataguse ajaga võrreldes kahekordse tasemeni. Suurenenud abivajajate hulk eeldab loomulikult ka suuremat toidukogust.

Alates detsembrist on kõigis Rimi kauplustes (va Rimi Ekspress) taas Toidupanga annetuskorvid, kuhu igaüks saab lisada omapoolse toiduannetuse puudust kannatavatele inimestele. Rimi annetab Toidupangale jõulude magusamaks muutmiseks 5000 purki mett ja kutsub sel aastal kõiki heategijaid üles annetama midagi erilisemat: mett, pähkleid, kuivatatud puuvilju või muud pühadehõngulist, et muuta ka abivajajate jõulud erilisemaks. Loomulikult on alati oodatud ka kõik kauasäilivad toidud.

Lisaks annetuskorvidele kauplustes on sel aastal esmakordselt võimalik annetada ka e-poes, kus saab oma ostukorvile lisada annetuse 3-, 5- või 10-euroses summas.  See võimalus jääb Rimi e-poodi pikemaks perioodiks, sest abi vajatakse kahjuks aastaringselt. Rimi kogub annetatud summad kokku ja kannab kord kuus Toidupangale. Toidupank kasutab saadud annetusi, et toimetada toiduabi igasse Eestimaa nurka.

„Nõrgemate aitamine jõulukuul on tavapärane. Tegelikult vajavad raskustesse sattunud inimesed abi iga päev. Just seepärast aitamegi terve kuu vältava toidukogumise abil täiendada Toidupanga varusid, et ka ülejäänud aastal oleks neil piisavalt head ja paremat abivajajate toetuseks,“ tõdes Rimi tegevjuht Vaido Padumäe.

Abi vajavate inimeste arv on väikese Eesti kohta suur number ja igaüks neist inimestest on abi eest tänulik. „Abi küsimine pole kellegi jaoks kerge ja kõik, kel läheb hetkel kenasti, on väga oodatud nõrgemaid aitama. Rimi annetuskorvidesse sobib “parim enne” tüüpi toidukaup, millest saab lihtsalt perele sooja roa valmistada: purgisupid, pannkoogijahud, pudruhelbed, makaronid, konservid, õlid, aga ka moosid, mahlad, kohv, pähklid, rosinad ja muu selline,” kommenteeris annetamist Eesti Toidupanga tegevjuht Piet Boerefijn.

Rimi korraldab toiduannetamise kampaaniat jõulukuul oma kauplustes juba kolmandat aastat. Eelmisel aastal olid annetatud kogused kahekordsed võrreldes esimese aastaga, mis numbrites tähendas umbes 22 000 kilogrammi toitu.

Head Uudised GoodNews